Küldöttgyűlés

1 órája

Rangsoroló küldöttgyűlést tartott a megyei RMDSZ

Parlamenti rangsoroló küldöttgyűlést tartott pénteken este az RMDSZ Bihar megyei szervezete a váradőssi ifjúsági házban. A szenátorjelöltek listájának élén Cseke Attila áll, a képviselőjelöltekét pedig Szabó Ödön és Biró Rozália vezetik.

Fotó: RMDSZ/ Tomi Borza

Ciucur Losonczi Antonius

Az RMDSZ országos vezetését Székely István társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnök képviselte a küldöttgyűlésen.
Politikai tájékoztatójában Cseke Attila szenátor, a megyei szervezet elnöke felidézte, hogy az utóbbi időszak legjobb eredményeit érte el az RMDSZ a június 9-i helyhatósági választásokon, hiszen a korábbinál több helyi és megyei tanácsosa, valamint polgármestere lett. A szavazóktól megelőlegezett bizalmat ezért nagyobb erővel és energiával fogják tudni kamatoztatni az elkövetkezendő négy év során. A romániai “szuperválasztási” évnek azonban ez csak az első szakasza volt, a győzelmet meg kell ismételni a második félidőben is, vagyis az év végi parlamenti és államelnöki választásokon. Többek közt el kell mondani azt, hogy az állampolgárok több tiszteletet és jogot érdemelnek az állam részéről, nyomatékosította a honatya.

Arról is beszélt Cseke Attila, hogy tavaly nyáron sok mindent ígért, illetve riogatott is ezzel-azzal a kormány, amikből végül nem lett semmi. Ehelyett rossz döntések születtek, tulajdonképpen megszorító intézkedéseket vezettek be. Emiatt pedig nem lesz könnyű az önkormányzatoknak, hiszen negatív hatással van/lesz mindez a beruházások folytatására, a településfejlesztésekre. A kihívások közt említette még a magyar közösséget hátrányosan érintő, “demagóg és populista kritériumok” alapján történő várható közigazgatási reformot is. „Ezért van szükség arra, hogy erős képviseletünk legyen, hogy döntési helyzetbe kerüljünk, ott legyünk a kormánykoalícióban. Sokszor bizonyítottuk már, hogy hiteles szakmai munkát tudunk végezni, és komoly eredményeket tudunk elérni. Győzzön a józan ész, mely azt diktálja, hogy az államnak legyen kevesebb, az állampolgároknak pedig több!”, fogalmazott az RMDSZ megyei vezetője.
A tájékoztató után a parlamenti listavezetők számoltak be az elmúlt négy éves tevékenységeikről. Cseke Attila úgy fogalmazott: nem volt könnyű, de mozgalmas és sikeres volt ez az időszak. Ameddig a fejlesztési minisztériumot vezette két és fél évig, országosan több mint 25,1 milliárd eurót hagyott jóvá beruházásokra. Nem növelte a tárca szerkezeti diagramját, viszont teljesen új programok kerültek bevezetésre (például az Anghel Saligny terv vagy a Szent Anna bölcsődeépítési program). Az RMDSZ javasolt négy földrengésvédelmi programot, az általa vezetett minisztérium digitalizált minden beruházási projektet, foglalkozott a demográfiai problémával, és elsőként fogadtatta el azt Brüsszellel, hogy Romániában uniós programhoz ne kelljen önrésszel hozzájáruljanak az önkormányzatok (ez az épületek energiahatékonyságának növelésére vonatkozik). Mindeközben Bihar megyébe több mint egymilliárd euró került különféle beruházásoknak köszönhetően. Nincs egyetlen olyan polgármesteri hivatal se, amelynek ne lenne legalább egy sikeres projektje, és országosan egyedinek számító beruházások szökkentek szárba (az Ady Endre Líceum renoválása, a nagyszalontai akvapark, az érmihályfalvi Gizella-malom kultúrházzá alakítása, vaskohsziklási rehabilitációs központ), sorolta a megvalósításokat a szenátor.
Szabó Ödön parlamenti képviselő elmondta magáról, hogy történész és mindig sok ötlete van. Családszeretete és munkabíró képessége közismert, és csapatban szeret dolgozni. Meggyőződése, hogy a múlt és a jövő összeköt minket, és “életre kell kelteni” az örökségünket. Ugyanakkor mindig arra kell törekedni, hogy a kitűzött célok intézményesítve legyenek, nehogy kérészéletűnek bizonyuljanak. Elkötelezetten, fegyelmezetten kell dolgozni, összefogni, törődni másokkal, az elesettekkel, tette hozzá.

Biró Rozália felidézte, hogy ő a képviselőház külügyi szakbizottságát vezeti, ami számokban kifejezve azt jelenti, hogy találkozott 78 külföldi nagykövettel, meghallgatott külföldre távozó 74 diplomatát, fogadott 53 külföldi delegációt, és 197 rendezvényen, konferencián, képzésen vett részt. De a felsoroltaknál sokkal büszkébb arra, hogy az RMDSZ Nőszervezetének alapító-elnöke, bábáskodott a Magyar Vállalkozónők Egyesületének létrejötténél, és a közösségépítés terén olyan eredményeket ért el, mint az országos nyugdíjashálózat, valamint az egyszülős családok hálózatának a kiépítése.

A két lista
A hatfős szenátorjelölti listán a következő nevek vannak, ebben a sorrendben: Cseke Attila jogász, szenátor, megyei RMDSZ-elnök, Ritli László Csongor jogász, kórházigazgató, Sztaharóczky Noémi táplálkozási tanácsadó, kertész, Dubovan Krisztián közgazdász, vállalkozó, Víg Hajnalka jogász, főtelekkönyvező, Szűcs György néprajzkutató, kulturális intézményvezető.
A tizenkét nevet tartalmazó képviselő-jelölti lista: Szabó Ödön történész, parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök, Biró Rozália közgazdász, parlamenti képviselő, SZKT-elnök, Csuzi Botond mérnök, légiforgalmi irányító, Hunyadi István színművész, Gál Katalin szociológus, a PKE egyetemi oktatója, Nagy Gabriella történelemtanár, a művészeti líceum igazgató-helyettese, Zsigmond Levente tanár, kágyai iskolaigazgató, Sütő Szabolcs néptáncoktató, az érsemjéni Ezüstperje Néptánccsoport vezetője, Gali Boglárka, a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum igazgatója, Dajka Zoltán margittai vállalkozó, Tordai Tibor élesdi állatorvos, Berhencz András várasfenesi mérnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában