Tájékoztatás

3 órája

Sertéspestis Bihar megyében: kérdések egy hivatalos tájékoztatás kapcsán

Illusztráció

BN-összeállítás

Mint korábban is írtunk róla portálunkon, kilenc új sertéspestisgócról adott ki tájékoztatást a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA). Eszerint a kilenc afrikai sertéspestisgócot házi sertéseknél mutatták ki az augusztus 1.–szeptember 23. időszakban Bihar megye különböző pontjain, Csokaly, Köröskisjenő, Érolaszi, Kiskereki, Mezőtelki és Keszteg településeken. „Az érintett falvakban a DSVSA szakemberei a speciális eljárásoknak megfelelően azonnal intézkedtek az érintett gazdaságok állat-egészségügyi felügyelet alá helyezéséről (…), és fertőtlenítették a gazdaságokat, a sertésólakat, a kerítéseket, a használati, és a feltételezhetően fertőzött tárgyakat” – áll az intézmény vezetőségének közleményében.

A DSVSA az elmúlt hónap elején azt írta, hogy addig az időpontig hat sertéspestisgóc volt a megyében Mezőtelki, Gálospetri és Keszteg településeken. Jelenleg tizenkilenc aktív góc van Bihar megyében a házisertés-állományban, a fent említett településeken kívül Székelyhídon, Hegyközszentmiklóson, Érselénden és Érkeserű településeken – tudatta a DSVSA. Ami a vaddisznóállományt illeti, az elmúlt két hónapban nem találtak új megbetegedést, így jelenleg 25 vadászterületen van jelen kimutathatóan az afrikai sertéspestis. A törvény szerint minden fertőzött vagy fertőzésgyanús állatot, valamint a velük kapcsolatba kerülteket le kell vágni. A tulajdonosok kártérítést kapnak, ha az állatokat a törvény által előírt határidőn belül azonosítják és nyilvántartásba veszik.

Van vagy nincs?

A témával kapcsolatosan megkereste szerkesztőségünket Kis Károly érkeserűi gazda, hogy elmondja: Érkeserűben nincs, és két-három hónapja nem is volt sertéspestis. Kis Károly elárulta, hogy érdeklődött a körzeti orvosnál is, aki azt mondta, hogy nincs sertéspestis a faluban, és az ottani gazdák sem tudnak arról, hogy lenne. A panaszos hozzátette, hogy egy ilyen híresztelés nagyon sokat árt a gazdáknak, akik így nem tudják értékesíteni a sertést.

„Hogy ne lenne, van góc Érkeserűben, és abban reménykedünk, hogy a héten kioltjuk, ha abban az övezetben nem bukkan fel új eset” – nyilatkozta szerkesztőségünknek pénteken Remus Ovidiu Moțoc, a Bihar Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, amikor arról kérdeztünk, hogy végül is akkor van-e sertéspestisgóc Érkeserűben. Elmondta, hogy egy háztáji gazdaságban van jelen a sertéspestis a településen. Az igazgató arra kérte az embereket, hogy ne elégedetlenkedjenek, hanem tartsák be a vonatkozó törvénykezést, hogy ne jelenjen meg újabb eset. Reményei szerint október 7-ig sikerül orvosolni a helyzetet, és akkor egész Bihar megyében megszűnnek a sertéspestisgócok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában