Programajánló

2 órája

A Nagyváradi Ősz részletes programja

Október 11-13 között rendezik meg a Nagyváradi Ősz – FesztiFall fesztivált, mely idén nyolc helyszínen várja a közönséget a különböző eseményekre és tevékenységekre. A fesztivál részletes programját az alábbiakban ismertetjük.

Forrás: Visit Oradea

ERDON-összeállítás 

A Nagyváradi Ősz programkínálatából a nagyváradi kulturális intézmények is kiveszik a részüket. A Szigligeti Színház pédául felajánlotta, hogy a Patoszféra című táncszínházi előadást ingyen tekinthetik meg a nézők a színház jegypénztáránál igényelt meghívók alapján. Az előadás október 10-én este 19 órától kezdődik a színházban. A tulajdonképpeni őszi fesztivál október 11-én kezdődik el. Az eseménysorozat központi helyszíne szokás szerint a Szent László tér lesz, ahol október 11-én délután 14 órától kezdődnek az események mind a színpadon, mind pedig a szintén a téren felállítandó, a BCR által szponzorált sátorban. Este 19 órától lép színpadra a Mustang együttes, 20 órától Damian Drăghici & Brothers lép fel, 21 órától pedig David Ciente, Maria Chivu és a Grupul Jianca koncertezik. Október 12-én már délelőtt 10 órától elkezdődnek az események a főtéren. Ezek közül kiemeljük a déli 12 órától kezdődő katonai díszfelvonulással egybekötött városnapi ünnepséget Ferdinand király szobránál. Az esti koncertek sorát 19 órától a The Urs kezdi, majd 20 órától Andia, 21 órától pedig a Voltaj következik. A 12-iki eseményeket drónbemutató zárja 22.40 órai kezdettel. Október 13-án is délelőtt tíz órától kezdődnek az események. Aznap este 19 órától Ovidiu Komornik, 20 órától Feli, 21 órától pedig Sandra lép fel. A háromnapos fesztivált az este 22 órától kezdődő tűzijáték zárja majd. Megemlítjük, hogy október 11-én délután 17 órától, 12-én és 13-án pedig 10.30 és 17 órai kezdettel idegenvezetést tartanak a városban Ferdinand király szobrától indulva.

A folyó és a partja

Az idén a fesztivál fontos helyszínévé válik maga a Sebes-Körös és a Körös part is. Október 11-én és 12-én este az Aqua Forte csoport tíz órától vízi showt mutat be a Sebes-Körös folyón a Garasos híd és a Szent László híd közötti szakaszon. A fesztivál mindhárom napján 14-18 órák között kajakozni és kenuzni lehet majd a Sebes Körösnek a Baross/Dacia híd és a Garasos híd közötti szakaszán, október 12-én és 13-án 10-17 órák között a raftingot próbálhatják ki a szórakozni vágyók a folyónak az Unió (Principatelor Unite) utcai szakaszán. Szombaton horgászni hívják a váradiakat 11-17 órák között, és cserkészfoglalkozások és kiállítások is lesznek az Ezredévi Emléktéri (Libertatii park) partszakaszon.

Jazz a parton

Idén is megszervezik a tavaly nagy sikernek örvendett Jazz a parton eseményt, melynek keretében a fesztivál három napján a Darvas-ház közelében felállított színpadon fognak jazz együttesek fellépni. Október 11-én este 19 órától a temesvári Nonconformist Anthology, 21 órától pedig a Norzeatic și Qinta spartă nevű formáció fog muzsikálni. Október 12-én este 19 órától a Shekband nevű ukrán együttes játszik, 21 órától pedig a romániai Jazzybit lép fel. Október 13-án este 19 órától a szintén hazai Amphitrio, este 21 órától pedig a magyarországi Emma Nagy Quintet muzsikál. De azok is jól szórakozhatnak majd, akik az elektronikus, diszkózenét szeretik, számukra a Bémer (Ferdinand) téren a színház előtt keverik majd a zenét a lemezlovasok az első napon délután négy órától, október 12-én és 13-án pedig már 14 órától. 

Utcai produkciók

Idén sem maradnak el a látványos szabadtéri produkciók: mindhárom napon 17-22 órák között leszenk láthatók a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcán, a Szent László téren és hídon, valamint a Bémer téren az Underwater World, a Kalimba Batucada és a White World nevű csoportok, valamint a Talentovic Family Street Dance. 

Mindhárom napon lesznek gyerekfoglalkozások a színház mögötti téren: itt pénteken délután 14 órától, szombaton és vasárnap délelőtt 10 órától este 21 óráig várják a kicsiket arcfestésre, üvegfestésre, stb. Október 11-én koradélután 14 órától, október 12-én és 13-án délelőtt 11 órától este 21 óráig lesz látogatható a Fekete Sas palotában az egykori Szabadság moziban berendezett kortárs művészeti kiállítás, míg a Darvas-házban ékszerkiállítást lehet majd látogatni pénteken 14 órától, 12-én és 13-án 10 órától. Ugyancsak a Darvas házban szombaton este 19 órától konferenciát tartanak, vasárnap pedig délután 17 órától aranyműves foglalkozást tartanak, ez utóbbi eseményen előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. 

A fesztivál mindhárom napján termékvásár lesz a Nagyvásártéren (December 1. park), ugyanott október 13-án 15–19 órák között kutyakiképző bemutató lesz. Nagyvárad Napján, október 12-én ingyenesen lesznek látogathatók a váradi önkormányzat által fenntartott múzeumok és turisztikai látványosságok, és több esemény lesz a fesztivál ideje alatt a Körös áruház első emeletén működő Comunicateca nevű rendezvényhelyszínen. Szombaton este 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmonikusok adnak ingyenes koncertet a Bartók-Enescu koncertteremben. Kiemeljük még, hogy október 11-én délután 17 órától Armand Goșu Oroszország szakértő tart előadást a Körösvidéki Múzeum amfiteátrumában Az ukrajnai háború és az európai Moldova jövője címmel. A FestiFall teljes programja megtalálható az esemény honlapján, Facebook- és Instagram oldalán. További információk az office@visitoradea.com e-mail címen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában