Ünnepi műsor

2 órája

A szépkorúakat köszöntötték a PMNYE ünnepségén

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete ünnepséget szervezett szerda este a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. Változatos műsorral kedveskedtek a szépkorúaknak a fellépők.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Az idősek világnapja ugyan október elsejére esik, de a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete tudatosan inkább a hónap közepén vagy a vége felé szervezi meg minden esztendőben az ezzel kapcsolatos ünnepségét, abból kiindulva, hogy ekkor már nincs annyi program, mint az említett dátum környékén. 

 

Szerda este az utóbbi évek szokásainak megfelelően a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében köszöntötte az érintetteket Szilágyi Ibolya, a PMNYE vezetője, aki két idézettel készült erre az alkalomra. Müller Péter azon gondolatmenetére hívta fel a először a figyelmet, mely szerint az ősi és érett kultúrákban az időseket nem azért tisztelték, mert fáradságos életükkel kiérdemelték ezt. Nem is abból a józan előrelátásból, hogy egyszer mindenki öreg lesz, hanem azért, „mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öreg ember óriási élettapasztalatával olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt”. Az idős ember akkoriban tehát nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték, mivel nem azt nézték, hogy milyen mulandó a teste, hanem azt, hogy „ki lakik benne”. Majd Popper Pétert parafrazálva azt tanácsolta Szilágyi Ibolya a kortársainak, hogy ne utálják a fiatalságukat azért, mert elment, és ne gyűlöljék az öregségüket, mert eljött.

 

Egyre ügyesebbek a Csillagocska Néptáncegyüttes Virgonc csapatának tagjai, akik a köszöntő szavak után sárréti táncrenddel lepték meg az egybegyűlteket, majd a Csillagocska Alapítvány Járom zenekara kalotaszegi műsorral szolgált. Mindkét csoportot Benedek Árpád kísérte el. Ezt követően Bodóczi Erzsébet tanárnő Várnai Zseni költőtől idézett, majd Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő nagyrabecsülését és tiszteletét fejezte ki az ezüsthajúak iránt, értékelve a bölcsességüket, az élettapasztalatukat, a józan eszüket. A hangulatot tovább fokozta a PMNYE kórusának színvonalas produkciója. Az énekkart Boros Beatrice vezényelte, közreműködött Thurzó Sándor József (brácsa) és Boros István (gitár).

 

A Varga Friderika által felkészített Mystique Majorette-nek ezúttal négy tagja jött el és lépett színpadra: Szekrényes Dorothea, Pozsár Tímea, Blaskó Gréta és Kuncz Dalma. Szántó Ildikó szociális szakember, megválasztott városi önkormányzati képviselő arról beszélt röviden, hogy „nemcsak a 20 éveseké a világ”, majd a 90 éves Sújtó Juliannát és Nagy Magdolnát köszöntötték, a 94 éves Csorba Ilona sajnos nem lehetett jelen. Ezt megelőzően Biró Margit egyesületi tag énekelt nekik. A szeretetvendégség előtt Székely Hajnal, a PMNYE ügyvezetője a kolozsvári operaelőadásokra hívta fel a figyelmet, melyeket előszeretettel látogat az őszhajú társaság.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában