Hajtóvadászat

1 órája

„Bosszúhadjárattal” vádolják beosztottai a gyermekvédelmi igazgatóság vezetőjét

Călin Puia gyermekvédelmi igazgató hajtóvadászatot indított a számára kellemetlen beosztottak ellen – írja oknyomozó riportjában a Bihoreanul hetilap.

Forrás: Facebook/Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) igazgatóját korábban felfüggesztették tisztségéből, mert nem jelentette a gondozott gyerekek ellen elkövetett visszaéléseket. Mivel azonban a mulasztás bűne elévült, Călin Puia visszatért az igazgatóság élére, és a Bihoreanul cikke szerint azóta igyekszik bosszút állni azokon a beosztottjain, akik ellene tanúskodtak a bűnügyi vizsgálat során. Legújabban egy hatalmas, közel húszmillió lejes károkozást próbált ráhárítani azokra a beosztottakra, akiket el akar távolítani az intézménytől.

Az ügyet hosszabb anyagban göngyölítette fel a Bihoreanul, mely emlékeztet arra, hogy Călin Puia 2012 és 2018 között töltötte be a DGASCP igazgatói tisztségét. 2018-ban pert indítottak hat nevelő ellen, akikről kiderült, hogy még 2016-ban hónapokon át brutálisan bántalmaztak 18 fiatalt a nagyváradi Traian Lalescu utcai pszichoszociális problémákkal küzdő gyermekeket ellátó központban. Az ügyben Călin Puia éveken át semmilyen intézkedést nem hozott és a rendőrséget sem értesítette, holott tudomása volt a központban történtekről, emiatt Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács akkori elnöke felfüggesztette őt tisztségéből. Az ügy kivizsgálása azonban hosszú ideig húzódott, így a Nagyváradi Ítélőtábla 2022-ben minden elkövetőt felmentett a tettek elévülésére hivatkozva.

Călin Puia 2023. január 3-án tért vissza az igazgatói tisztségbe, és a Bihoreanul cikke szerint szinte azonnal megkezdte a bosszúhadjáratát. Két hónappal visszatérése után átszervezte az intézményt úgy, hogy elbocsáthassa mindazokat a beosztottakat, akik a bűntetőjogi perben ellene vallottak. Idén tavasszal pedig elkezdődött a bosszúhadjárat második felvonása. A Bihar Megyei Számvevőszék ellenőrzése nyomán találtak egy 150.149 lejes és egy 175.091 lejes elszámolást személyzeti költségekre négy központban, amelyek jogszerű kifizetését az igazgatóság nem tudta kellő mértékben igazolni. Ugyanakkor a számvevőszék megállapította azt is, hogy a 2021–22-es időszakban 13 központban olyan civil szervezetek végeztek bizonyos szociális szolgáltatásokat, amelyek nem rendelkeztek licensszel, de ebben az esetben a számvevőszék nem állapított meg anyagi kárt, csak jelezte a problémát. Puia a konkrét összegű károkról tudomást sem véve az utóbbi megállapításba belekapaszkodva felállított egy öttagú bizottságot, melyet azzal bízott meg, hogy mutassák ki, milyen anyagi károkat okozott az, hogy licensz nélküli szervezetek végeztek szolgáltatásokat az igazgatóság számára. A bizottság azonban három hónapi megfeszített munka után sem látott semmi hibát a kifizetésekben. Ezt az egyébként az öt tag által egyhangúlag megállapított következtetést Puia nem akarta elfogadni, és azt kérte, hogy állapítsák meg azt, hogy visszaélés történt. Mikor erre a bizottság tagjai nem voltak hajlandók, április 30-án aláírta a jelentést. De nem nyugodott bele a helyzetbe. Néhány nap múlva egy újabb, ezúttal háromtagú bizottságot állított fel, amely néhány óra alatt összeállított egy másik jelentést, amelyben már az szerepel, hogy 2021 augusztusától 2023 decemberéig az igazgatóságot 19,41 millió lejes kár érte, amiért kifizetések történtek licensz nélküli szociális szolgáltatásokra, és megjelölt kilenc személyt, akik vétkesek ebben az ügyben. A Bihoreanul információi szerint ennek a jelentésnek a megírásában a Puiával jó viszonyt ápoló Carmen Soltănel, a megyei tanács jegyzője igazította el a bizottságot, sőt, azt is felvetik, hogy ő maga írta meg a jelentést. Ennek a jelentésnek az alapján Puia júliusban kiadott egy rendelkezést, amelynek értelmében kötelezte a kilenc „vétkest” arra, hogy térítsék meg a kárt, fejenként 2,15 millió lejes összeg visszafizetését rótta ki rájuk. Ennek a rendelkezésnek az aggályossága már abban megmutatkozik, hogy a kilenc személy különböző részlegeken dolgozik, egészen más a hatáskörük, tehát a felelősségük sem lehet egyenlő. A határozat nem mondja meg konkrtétan egyetlen személy esetében sem, hogy milyen mulasztást, vétséget követett el, amiért büntethető. A kilencből két személy nem írt alá semmilyen dokumentumot, sőt egyikük az említett időszakban gyes-en volt – írja a hetilap.

Az ügy folytatása

A kilenc érintett előzetes panaszt nyújtott be a terhelő rendelkezések törlése érdekében, arra hivatkozva, hogy azok „nem jelzik konkrétan, világosan és egyértelműen, hogy a szociális szolgáltatók vagy a DGASPC tisztviselői milyen jogszabályi rendelkezéseket nem tartottak be, milyen vétkességük van, és melyikük hogyan járult hozzá az állítólagos károkozáshoz, illetve mely munkaköri leírásukban szereplő feladatokat sértették meg” – fogalmaztak beadványukban. Hozzáteszik továbbá, hogy a számvevőszék nem állapított meg kárt, és nem mutatott rá semmilyen megsértett jogi rendelkezésre, a kifizetett szolgáltatásokra jogszerűen szerződtek, a szolgáltatások ténylegesen teljesültek és ellenőrizve voltak, és a kifizetések bizonylatokkal alátámasztva történtek. „Nyilvánvalóan rosszhiszeműen, teljesen jogellenes és visszaélésszerű eljárást indítottak, azzal a szándékkal, hogy hamis előítéletet keltsenek és a köztisztviselőket vádolják egy valóságos vendetta keretében” – írták előzetes panaszaikban a károsultak. Mivel az igazgató nem vonta vissza a rendelkezését, a panaszosok egy része augusztusban Ilie Bolojanhoz fordult, aki azt mondta nekik, hogy megyei tanácselnökként nincs eszköze arra, hogy visszavonja egy igazgató intézkedéseit, mindenesetre a tanács nem fogja megszavazni az DGASPC újabb szerkezeti átalakítását. Ugyanakkor szeptemberben a megyei tanács fegyelmi bizottsága elkezdte vizsgálni Puia ügyét. Mihaela Rosan, a fegyelmi bizottság elnöke a Bihoreanulnak elmondta, hogy az igazgató döntésének valóban van joghatása, amit csakis bírósági úton lehet érvényteleníteni. A fegyelmi bizottság csak szankcionálhatja az igazgatót, amennyiben vétkesnek találja. A büntetés a figyelmeztetéstől a munkakapcsolat felbontásáig terjedhet. Mindezek után az érintetteknek nem marad más választásuk, mint büntetőjogi útra terelni az ügyet. Călin Puia egyébként elzárkózott attól, hogy nyilatkozzon az ügyben. Carmen Soltănel a maga részéről tagadja, hogy összejátszott volna az igazgatóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában