Ünnep a családban

2 órája

Egyházmegyei családtalálkozót szerveztek Nagyváradon

Ünnep a családban címmel a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén október 12-én, szombaton szervezte meg az egyházmegyei családtalálkozót. A programot délelőtt a székesegyházban bemutatott főpapi szentmise nyitotta meg, amelynek szónoka Szolomájer Sándor nagykárolyi plébános volt.

Ciucur Losonczi Antonius

A szentmise kezdetén Böcskei László megyés püspök örömének adott hangot, amiért egy szép, őszi napon együtt örülhetnek Isten ajándékának, a családoknak, és egy kis időt nekik szentelhetnek. Imádkozhatnak értük, megosztva egymással a találkozás örömét. Hangsúlyozta: Isten sokszor és sokféleképpen meghív bennünket, hogy találkozzunk vele, a szentmise pedig egy olyan hely és idő, amikor közelebb kerülhetünk egymáshoz és Őhozzá. Hallgathatjuk a tanításait, és ugyanakkor a római katolikusok az oltáriszentségben Krisztus testével és vérével táplálkozhatnak. Ezáltal megerősödnek, és megadatik számukra mindaz, amire szükségük van azért, hogy a mindennapok viharaiban ki tudjanak tartani, együtt haladva a végső cél, az örökkévalóság felé. Azt is kiemelte a főpásztor, hogy már nagyon készültek a családtalálkozóra, s biztos benne, hogy kegyelmekben gazdag órákat tölthetnek együtt a résztvevők.

 

Homíliájában Szolomájer Sándor nagykárolyi plébános az elhangzott evangéliumi részre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a történetben szereplő asszony egyszer csak felkiáltott, mert annyira magával megragadta őt Krisztus személyisége. Bárcsak mi is úgy hallgatnánk Isten szavát, ahogyan ez az asszony: lelkesen, vidáman és örömmel. Mert attól igazán ünnep egy ünnep- akár a családban is-, ha hagyjuk, hogy megérintsen bennünket valami Isten üzenetéből. És ezt az attitűdöt állandóan gyakoroljuk, divatos szóval élve folyamatosan ,,újratervezzük”, hiszen mindig más és más lelkiállapotban érkezünk egy-egy szentmisére. Azonban nem elég csupán hallgatni, mert ez a meghallgatás csak akkor az igazi, ha konkrét cselekvés is származik belőle, vagyis beszélünk Isten üzenetéről a házastársunkkal, a gyermekeinkkel is. ,,Amikor Isten és embertársainknak a meghallgatása párhuzamosan fut egymással, az a jó, szép és boldog állapot, a valódi ünnep. Mint egy csendesen és szelíden szemerkélő eső, mely megöntözi a kiszáradt talajt, hogy újból növekedésnek indulhassanak a növények, és legyen bő termés”, fogalmazott a tisztelendő.

A mise után a püspöki palotában folytatódott a családtalálkozó, előadásokkal, gyermekeknek szánt foglalkozásokkal és közös ebéddel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában