Bemutató

2 órája

Eligazítást tartottak az ökoszigetek kezelése kapcsán

Forrás: PMO

BN-összeállítás

Már hírt adtunk róla, hogy Nagyváradon megkezdődött a digitális hulladéktároló berendezések, az ún. ökoszigetek kihelyezése. Ezzel egyidőben az önkormányzat megkezdte a lakótársulások képviselőinek a kiképzését is a berendezések kezeléséről. A polgármesteri hivatal közleményében azt írja, hogy október 1-én nyolcvan személy volt jelen a váradi városháza udvarán tartott rövid eligazításon, melyet Mihaela Copil, a váradi polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának és Vlad Vaipan, az ökoszigeteket leszállító cégnek a képviselője tartottak. A közleményben azt írják, hogy a hulladékgyűjtő szigetek előnye az, hogy ezek segítségével gyakorlatba lehet ültetni az „annyit fizetsz, amennyit eldobsz” elvet, továbbá illetéktelenek nem tudnak hozzáférni az ezekben tárolt hulladékhoz, meggátolja a kellemetlen szagok terjedését, csökkenni fog az újrahasznosítható hulladékfrakciók szennyezettsége, könnyebben lehet üríteni ezeket a szigeteket, továbbá minden frakció mérőberendezéssel van ellátva. Minden lakáshoz jár majd egy egyedi kóddal ellátott kártya. A nagyváradi önkormányzat az Országos Helyreállítási Terv keretében 275 ökosziget beszerzésére pályázott, illetve további 100 digitális hulladéktárolóra írt alá finanszírozási szerződést. Vagyis Nagyváradon összesen 375 ilyen ökosziget lesz, amelyekkel fokozatosan lecserélik a jelenleg használatban lévő fém hulladéktárolókat. 

Mindegyik ökosziget öt frakcióban tárolja a hulladékot: fém/műanyag, papír/karton, üveg, lebomló és reziduális hulladék. Az ökoszigeteket olyan helyekre helyezik ki, ahol legalább 200 lakót tudnak kiszolgálni. A digitalizált berendezést kártyával lehet majd működtetni, amelyet minden háztartás megkap. „A kártyát a berendezéshez közelíjük, megjelenik egy belépési értesítés, egy karral kinyitjuk a nyílást, és a hulladékot a nyitott nyílásba dobjuk. Megjegyzendő, hogy csak a nyílások kinyitását fogják monitorizálni, a kártya használatát nem. Pontosabban, ha egy lakos többször is odaközelíti a kártyát a berendezéshez, de csak egyszer dobja a hulladékot a nyílásba, csak maga hulladék bedobása lesz monitorizálva” – magyarázta Vlad Vaipan. A lakók kártya helyett a telefonjukat is használhatják, ha letöltik a berendezés működtetéséhez szükséges applikációt. Minden ökosziget rendelkezik egy töltésérzékelővel és egy ún. bedobásérzékelővel. A töltésérzékelőt az igények szerint lehet beállítani, és a szabványos beállítás szerint 75 százalékos telítettségnél értesítik a köztisztasági vállalatot arról, hogy a tárolót üríteni kell. A jogszabályok megkövetelik, hogy minden ilyen ökosziget zárt legyen, hogy illetéktelen személyek vagy állatok ne férhessenek hozzá a hulladékhoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában