Gyűlés

4 órája

Érmihályfalván tartották a Romániai Magyar Könyvtárosok vándorgyűlését

Schönberg Éva, Nagyvárad-Olaszi Református Könyvtár

Érmihályfalván tartották október 10–11. között a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének idei vándorgyűlését. A Gizella Művelődési Központba összesereglett könyvtárosokat elsőként Karsai Attila, Érmihályfalva megválasztott polgármestere köszöntötte, majd Racsav Melinda tolmácsolta a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár igazgatójának, Ancuța Schiopnak üdvözletét. Szőcs Endre, az RMKE elnöke kiemelte a szakmai találkozók fontosságát, hiszen az azonos nyelvet beszélő könyvtárosok hétköznapi gondjai is azonosak. Gheri Judit, a rendezvény házigazdája megemlítette, hogy a vándorgyűlések történetében ez az első alkalom, amikor partiumi könyvtár ad otthont e szakmai találkozónak, hiszen eddig szinte mindig Székelyföldön tartották a vándorgyűléseket. Vántsa Judit, a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár intézményvezetője a romániai magyar könyvtárak múltjáról és jelenéről beszélt. A visszatekintés során megemlítette, hogy 1989 előtt a romániai magyar könyvtárosok missziós jellegű népművelő munkát végeztek. Dunkler Réka, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtárosa fontosnak tartja azt, hogy a tékások dokumentálják a munkájukat, publikáljanak rendszeresen, hiszen enélkül kevés adat marad fenn egy-egy könyvtár munkájáról. Épp most zajlik egy átfogó adatgyűjtés, amely alapot nyújt arra, hogy célzottan tudják segíteni a rászoruló könyvtárakat és fejlesztési programokat dolgozzanak ki, hiszen még most is van olyan hely, ahol évek óta nem jut pénz új kötetek beszerzésére. Szőcs Endre, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke az RMKE megújult honlapját mutatta be s biztatta a munkatársakat, hogy legyenek jelen a platformon. Kiderült, hogy 88 könyvtár közül csak 21 könyvtár rendelkezik honlappal.
Ebéd után nagykárolyi tanulmányútra indult a társaság, ahol ellátogattak a nagymultú Károlyi-kastélyhoz, majd elsétáltak az egykori Aranyszarvas fogadó bálterméhez, ahol Petőfi Sándor megismerte leendő hitvesét. Sötétedés után Ady Endre érmindszenti szülőházához érkeztek, ahol a tárlókban kiállított tárgyak megtekintése során, az Ides receptes könyvének lapjait biflázták legtöbben. Örökbecsű emlékként vitték haza Ady édesanyjának dióslepény, kakaóskifli és meggypálinka receptjét.
Másnap a Máté Imre Városi Könyvtárban folytatódott a program, ahol Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója tartott előadást a náluk is meghonosodott kulturális turizmusról. Bednárik Prokec Zita, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója a szerbiai magyar könyvtárak mindennapjairól beszélt, majd megemlítette, mennyire büszkék a 2015 óta működő Coder Clubra, melynek célja a 8-18 éves gyerekek informatikai oktatása, kicsit másképp, mint az iskolában. Illés Péter, a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár igazgatója felvetette egy közös Kárpát-medencei katalógus létrehozását, majd arról beszélt, hogy az elmúlt negyedszázadban számos alkalommal kellett újraértelmezni a könyvtárosok munkáját, s kell mind a mai napig.
A borús idő miatt elmaradt vársonéző setát rövid helytörténeti bemutató pótolta Szilágyi Éva Andrea múzeológus élvezeset előadásában. A kétnapos rendezvény záróakkordjaként Szőcs Endre, a RMKE elnöke bejelentette, hogy a 2025-ös vándorgyűlés megszervezését a kézdivásárhelyi báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár vállalta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában