Kultúra

2 órája

Fenntartható művészet a nagyváradi FestiFall-on

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

A hétvégén lezajlott nagyváradi FestiFall programpontjai között két kiállítás is szerepelt: kortárs művészeti tárlatra várták az érdeklődőket a Fekete Sas-palotában egykor működő Szabadság mozi termében, míg a Darvas–La Roche-házban fenntartható kortárs ékszerekből nyílt kiállítás. Bár a FestiFall programja szerint mindkét tárlat már péntek 14 órától látogatható volt, a Sas-palotában aznap 15 órakor még a kiállítás összeállításán dolgoztak, így az csak hat órától vált bejárhatóvá, a Darvas–La Roche-házban pedig csak szombattól lehetett megtekinteni az ékszereket.

Fotó: János Piroska

Az egykori Szabadság mozi a Kreatív Palota (Palatul Creativ) kiállításainak adott helyet. A Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage) és a bukaresti Galateca Kortársművészeti Galéria szervezésében létrejött, több művész – köztük a Nagyváradi Egyetem hallgatói – alkotásaiból álló tárlat a fesztivál három napja alatt volt látogatható. A kiállítási anyagok olyan témák mentén kapcsolódtak egymáshoz, mint az ember, a technológia hatása a környezetre, az emberi magány vagy a fenntartható erőforrások használata, de egy, fiatalok által összeállított robotot is meg lehetett tekinteni ugyanitt működés közben. A fenntarthatóság volt a központi témája a szecessziós múzeumban megszervezett kiállításnak is, melyet egy konferenciabeszélgetés is kísért szombaton kora este, vasárnap pedig előzetes jelentkezés alapján aranyműves foglalkozáson lehetett részt venni ugyanitt. „Nagy örömömre szolgál, hogy Románia egyetlen szecessziós múzeuma adhat otthont az legfontosabb hazai kortárs ékszertervezők munkáinak. A Galateca Galériával júliusban elindított együttműködés célja, hogy a nagyváradi közönség megismerkedjen egy eddig kevésbé kutatott területtel, a művészet fenntarthatóságával, annak következményeivel és a kortárs művészek szemléletmódjával. Szeretném, ha az Oradea Heritage új tehetségek bemutatásának és támogatásának platformjává válna mind helyi szinten, a Nagyváradi Egyetem Művészeti Karával és a Partiumi Keresztény Egyetemmel való folyamatos együttműködések révén, mind országosan” – idézik a szervezők Alexandru Chira, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatójának szavait a kiállítás kapcsán. A tárlat továbbra is látogatható, keddtől vasárnapig 10–18 óra között, hétfőn zárva. A kiállítás az általános látogatói jegy megváltásával tekinthető meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában