Beszámoló

2 órája

Festészeti és népművészeti kiállítás a TEG-ben

Két külön világ, a festészet és a népművészet kapott helyet egy tárlat keretében a nagyváradi Tibor Ernő Galériában (TEG).

P. Nagy Noémi

A Nagy Csilla festőművész alkotásaiból és az Oláh Nóra keramikus, textilművész munkáiból álló közös kiállítás megnyitóját október 11-én tartották meg a TEG-ben. A szép számban megjelent érdeklődőket Csathó Töhötöm, a képtár művészeti vezetője köszöntötte, pár szóban ismertetve a más-más irányzatot és műfajt képviselő kiállítókat, „akik próbálnak a tiszta forrásból dolgozni, visszanyúlnak a népművészethez vagy éppen a népművészetet művelik.”

Mint elhangzott Oláh Nóra tíz éve él egy Makóhoz közeli, úgynevezett Kék Tanyán, ahol a természethez közeli értékrendez képviselve, a régi gyökerekhez visszanyúlva él és alkot, az állattartás, lovaglás mellett kerámiákat, szőtteseket és viseleteket készít. A hagyományok követése mellett, ezek átadására is szakít időt. Az alkotási folyamatban és a hétköznapokban is a minél kevésbé feldolgozott anyagok használatát tartja lényegesnek. Kenderrel és lennel dolgozik, illetve különböző agyagokkal a Kárpát-medencéből. A legtöbb edényt fával égeti ki, a természetközeliség a mázokban is megjelenik. A tárlaton több viseletet, illetve kerámia edényeket, korsókat mutat be.

A nagyváradi származású Nagy Csilla főként csendéleteket, tájképeket, portrékat hozott a tárlatra, az egyik teremben kaptak helyet a korai, iskolás és egyetemista munkák, a külső teremben pedig az újabb alkotások. A művész kiemelte, hogy fontosnak tartja a még tökéletlen, korai munkák kiállítását is, így látszódhat honnan indult el és hol tart most. Egyes munkáiba nála is megtalálható a népművészet, hiszen a festményekbe cérnával hímzett különböző motívumokat. A tárlatmegnyitón Nagy Csilla köszönetét fejezte ki szüleinek, akik lehetővé tették, hogy elinduljon ezen a pályán, és a váradi Művészeti Líceum, illetve az állami egyetem művészeti karának oktatóinak, hogy egyengették ezen az úton.
A tárlat október 21-ig látogatható a galéria nyitvatartásának megfelelően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában