Kommentár

2 órája

Gondolta volna? Előkerült Funar és rögtön páros lábbal szállt bele a magyarokba

Meglepetten tapasztalhattuk a hét elején, hogy előbújt a politikai naftalinból Kolozsvár egykori fura ura, a minden szavával és cselekedetével magyarellenes Gheorghe Funar, hogy az ország más megyéihez hasonló módon Bihar megyében is megtámadja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi és szenátusi jelöltjeinek a listáját a december 1-jei választásokra. Meg sem várta, hogy az illetékes választási bizottság ezeket elbírálja.
A Bihar megyei Törvényszéken iktatott beaványban a sokszorosan hiteltelenné vált egykori botránypolitikus alighanem a mélyállamból kinyúló gondos kezek segítségével sorolja azokat a paragrafusokat az ország alkotmányából, amelyek állítólagos be nem tartása, megsértése miatt az RMDSZ-től meg kellene vonni a parlamenti választásokon való indulás jogát. Évtizedekkel ezelőtti gyűlölködő, kirekesztő minták alapján több tucatnyi, pontokba szedett érvet sorakoztat fel, illetve közhelyként pufogtat annak bizonyítására, hogy a Szövetség egy törvényen kívüli, a románságra veszélyt jelentő szervezet lenne. Még a sok évszázados Csíksomlyói búcsút is képes felemlegetni, mint a románellenes cselekmények melegágyát. Már-már paródiába illő módon, az RMDSZ politikusait azzal is megvádolja, hogy a köztársasági államforma helyett a román királyi ház hatalomra juttatása, a monarchia visszaállítása érdekében cselekednének.
Valóságos időutazás ez a beadvány a kilencvenes évek nagyromániás világába, amelyről feltehetően olvasóinkkal együtt azt hihettük, hogy végérvényesen magunk mögött hagytuk. Talán nem alaptalanul bízunk abban, hogy Románia itt, a huszonegyedik század harmadik évtizedében egy európai jogállam, nem pedig a nemzeti mázzal leöntött, gyűlködéstől vezérelt szélsőséges magyarellenesség közege.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában