Programajánló

2 órája

Hamarosan jön az ORA Jazz fesztivál

Forrás: ORA Jazzfestival

Fotó: Vigh László Miklós

BN-összeállítás

Ötödik idényét rendezik meg a nagyváradi ORA Jazz fesztiválnak november 14–17. között a filharmóniában és a neológ zsinagógában. A négy nap alatt változatos zenei programot kínálnak a szervezők, hiszen szimfonikus, alternatív, elektronikus és vokális jazz muzsikát egyaránt lehet majd hallani az Európából meghívott előadók jóvoltából. A fesztivál első három napján a koncertek helyszíne a filharmónia EnescuBartók-hangversenyterme lesz, és minden koncert este hét órától kezdődik. November 14-én este két kortárs lengyel jazz szimfonikus kompozíciót ad elő a Nagyváradi Állami Filharmónia együttese és a Mateusz Smoczyński kvartett. Az első fecsendülő mű Smoczyński Adam’s Apple (Ádám almája) című kompozíciója, a második részben pedig Zbigniew Seifert Jazz Concertóját adják elő a váradi szimfonikusok a lengyel származású Barbara Dragan vezénylete alatt. Az est szólistája Mateusz Smoczyński hegedűművész lesz. November 15-én a berlini Arseny Rykov Trio lép fel, majd a Decolonize Your Mind Society együttes koncertje következik. A trió klasszikus improvizatív jazzt játszik, utóbbi formáció pszichedelikus rock-kal és experimentális avantgárd zenével ötvözött egyedi jazz muzsikát varázsol majd a váradi hallgatóságnak.

Fotó: Vigh László Miklós / Forrás: ORA Jazzfestival 

November 16-án este Bognár Szabolcs szólóprojektje, az Àbáse lép fel a jazzt hagyományos nyugat-afrikai, brazíliai zenével, hip-hoppal keverő egyedi muzsikájával. Majd Rebekka Bakken norvég jazzénekesnő következik, aki a november 16-iki est második részében lép majd a nagyváradi közönség elé. Az idei ORA Jazz fesztivál november 17-én a Kossuth (Independenței) utcai neológ zsinagógában zárul. Este hét órától Josefine Opsahl dán csellóművésznő lép fel, az est második részében pedig Mischa Blanos zongoraművész szólóprogramja következik. Jegyek és bérletek már kaphatók a www.bilete.ro felületen, valamint egy órával a koncertek előtt a hangversenyhelyszín bejáratánál. Egy jegy ára 80, egy bérleté pedig 210 lej, ez utóbbi péntektől vasárnapig az összes koncertre való belépésre feljogosít, de a csütörtöki hangversenyre nem érvényes, arra külön jegyet kell venni. A fesztivál szervezője a Jazz Banat Kulturális Egyesület, társszervezők a Visit Oradea Egyesület és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. A rendezvény partnerszervezetei Lengyelország Kulturális Minisztériuma, az Adam Mickiewicz Intézet, az Oradea Heritage Egyesület és a Nagyváradi Állami Filharmónia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában