Tájékoztatás

2 órája

Igényelhető az influenza elleni oltás

Illusztráció

Forrás: Pixabay

ERDON-összeállítás
Az előző évhez hasonlóan a jogosultak a háziorvos receptje alapján ingyenesen vehetik át az oltást a gyógyszertárakban, és egyes patikákban a helyszínen is be lehet majd adni ezeket. A háziorvosoknak tehát idén sem kell a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságon (DSP) átvenniük az oltóanyag-adagokat, hanem csak ki kell állítsák a száz százalékban kompenzált recepteket a beteglistákon szereplő, az oltóanyagokra ingyenesen vagy fél áron jogosult személyek számára.
Veszélyeztetett kategóriának számítanak a 6 hónapos–19 éves korosztály, a terhes nők, a 65 év felettiek, illetve azok a 19-65 év közötti személyek is, akik a következő krónikus betegségek valamelyikében szenvednek: szív- és érrendszeri betegség, légúti betegség, vese- vagy májbetegség, neurológiai betegségek, metabolikus betegségek, daganatos betegségek, autoimmun betegségek, veleszületett rendellenességek, elhízás, léphiány, HIV/AIDS-fertőzés, valamint immunszuppresszív kezelés alatt álló vagy transzplantáción átesett betegek. Jogosultak továbbá az ingyenes oltásra az egészségügyi dolgozók is. Ötven százalékos kedvezménnyel juthatnak hozzá az oltáshoz a 45–65 év közötti, krónikus betegségben nem szenvedő személyek. Azok, akik nem szerepelnek egyik kategóriában sem, a teljes árat kell kifizessék az oltásért.
A Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár kiegészítése szerint a veszélyeztetett kategóriákba tartozók ingyenesen juthatnak hozzá a következő oltásokhoz is: pneumococcus és a meningococcus fertőzés elleni vakcina, a HPV-fertőzés elleni vakcina, a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni vakcina, hepatitis B elleni vakcina, bárányhimlő elleni vakcina, illetve kanyaró-mumpsz-rubeola vakcina. A HPV-fertőzés elleni oltóanyag ötven százalékos kedvezménnyel felírható a 19–45 év közötti nőknek is.
Az ingyenes oltásra jogosultak az oltóanyag beadására felhatalmazott gyógyszertárakban kaphatják meg a vakcinát, amit vagy a háziorvos, vagy más erre szakosodott szakorvos adhat be, de egyes patikákban is lehet kérni az oltás beadását. Azok a patikák, ahol beadják az oltásokat, a következők: Nagyváradon a Dr. Max (Ștefan Octavian Iosif utca 7. szám, valamint az ERA Park bevásárlóközpontban), a Help Net (Decebal út. 22 szám, C 104/B tömbház), a Codins (Meziadului utca 2.), a Rodia (Doina utca 26, PC 86-os tömbház), a Medica Plus (Ion Bogdan utca 11A), valamint a Belladona (Emanuel Gojdu utca 21 szám). Az oltás beadása ingyenes a kedvezményezetteknek a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban is. Mivel a gyógyszertárak és a helyszínek listája folyamatosan változik, a DSP időről időre frissíti a saját honlapján ezeket az adatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában