Tanácsülés

3 órája

Ingyen jut telkekhez az ortodox egyház

Három ortodox egyházi létesítmény körüli telket ad át a váradi helyi tanács az említett felekezetnek. Várhatóan a református egyház is hasonlóképpen fog telekhez jutni.

Forrás: oradea.ro

Pap István

A nagyváradi önkormányzat ingyen utal át a Biharpüspökiben lévő Buna Vestire ortodox zárda tulajdonába 3.369 négyzetméternyi telket, melyre 2005-től haszonbérleti szerződése volt az egyháznak. A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén döntött erről. Az ingyenes átadással az önkormányzat csupán annyi kötelezettséget ró a kolostorra, hogy 30 évig nem adhatja el a kapott telket. Ugyanakkor a Kolozsvári út 202 B szám alatti ortodox parókia is ingyen megkap 3.110 négyzetméternyi területet szintén azzal a feltétellel, hogy 30 évig nem adhatja el azt. Erre a telekre a parókiának 2020 óta volt haszonbérleti szerződése, melyben vállalta, hogy a helyszínen templom épüljön. A templom felépült, így most már a határozat-tervezet indoklása szerint semmilyen akadálya nincs annak, hogy az említett telek a parókia tulajdonába kerüljön. És mivel három a magyar igazság, a Gojdu téri ortodox katedrális körül 1.517 négyzetméternyi telket is ingyenesen átadták a nagyváradi ortodox püspökségnek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ortodox egyház eredetileg, még 1992-ben 3.250 négyzetméternyi telket kapott a váradi vár előtt, melyet néhány évvel ezelőtt, amikor elkezdődött ott a mélygarázs építése, telekkönyvileg kettéválasztottak. A mélygarázs telkét immár nem kapja meg az egyház, csak azt a területrészt, amelyen maga a katedrális áll, valamint a körülötte lévő ún. biztonsági övezetet. Mindhárom esetben a tulajdonjogi változással együtt érvényét veszti a haszonbérleti szerződés.

Miután mindhárom vonatkozó határozat tervezetet egyhangúlag megszavazta a testület, Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos felszólalásában megjegyezte, hogy más egyházak részéről is vannak igénylések ingyenes telkekre. Hozzátette, hogy tudomása szerint vannak olyan kérelmek, amelyek már hónapok óta befutottak a polgármesteri hivatalhoz, és még nem történt semmi ezekben az ügyekben. Válaszában Florin Birta polgármester elmondta, hogy a helyi tanácsban bármikor vissza lehet térni erre a kérdésre bármely egyház kérelméről is legyen szó. Elárulta, hogy a református egyháznak van egy igénylése ingyenes telekre. Erről tárgyalt is velük a polgármesteri hivatal és amint minden kérdés tisztázódik, akkor meg fog történni a telekátadás. „Mi egyenlő mércével bánunk minden egyházzal” – jelentette ki Birta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában