Kirándulás

3 órája

Lillafüredre szervezett kirándulást az MPE

A közelmúltban, a honismereti kirándulások sorát folytatva, Lillafüredre szervezett kirándulást a Magyar Polgári Egyesület.

ERDON-összeállítás

Első állomás a méltán híres, 1930-ban átadott Palotaszálló volt, ahol nem csak az épületet nézték meg a nagyváradi kirándulók, hanem a gyönyörű virágoskertet és a vízesését is. A Palotaszálló sok különlegessége mellett arról is híres, hogy 2015-ben bekerült a Magyar Értéktárba, míg 2024-ben, éppen néhány nappal ezelőtt, a magyarországi szállodák közül elsőként elnyerte a Good Travel Seal arany fokozatát.
A Palotaszálló mellett, József Attila szobránál, Bényei Szabolcs magyartanár beszélt arról, hogy nagy költőnket is megihlette a lillafüredi táj, amikor 1933-ban itt járt egy írótalálkozón. Ekkor írta meg József Attila az egyik legismertebb versét, az Ódát. A költeményt a szeptemberi szép napsütésben el is szavalta a magyartanár.
A következő állomás a Szent István cseppkőbarlang volt, ahol idegenvezetéssel megnézték a csodálatos járatokat és képződményeket, amelyek több százezer éve rakodtak le és szinte mindegyiknek neve van. A barlang állandó hőmérséklete +10°C, a levegője kifejezetten tiszta, ezért a barlang egyik, a turistáktól elzárt részében, légzési nehézségekkel küzdőket gyógyítanak. 
Kihagyhatatlan része volt a kirándulásnak a mesés kilátást biztosító, környezetbarát, csendes Lillafüredi Libegő, amelyet 2016 óta Miskolc egyik legnépszerűbb látnivalójaként tartanak számon. A festői Szinva patak völgyében, a Jávorhegy lábánál kialakított állomástól egy több, mint ezer méteres pálya vezet a Fehérkő mellett elterülő Jávorhegyi rétre. A 303 méteres tengerszint feletti magasságból induló felvonón egyszerre akár 180 fő gyönyörködhet a táj szépségében a mintegy negyedórás út során.
A folytatásban a csoport tagjai más-más programon vehettek részt. Volt, aki a Hámori-tó partján sétált, mások Hermann Ottó biológus emlékházát látogatták meg, míg többen a kastéllyal szembeni Zsófia-kilátóhoz is fölmentek, ahonnan az egész gyönyörű völgyet látni lehet.
A szervezők a kirándulás végére is tartogattak egy meglepetést. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút nyitott, fapados kocsijaival ereszkedtek le Miskolcra. A kisvasút Magyarország második legforgalmasabb kisvasútja, a budapesti Gyermekvasút után. A 14 kilométer hosszan kanyargó vasút gyönyörű hegyi tájakon, völgyhidakon, alagutakon, meredek hegyoldalak mellett. halad keresztül.
A nagyváradi csoportot Moldován Gellért Lajos vezette, aki számos, a meglátogatott helyszínekhez kapcsolódó érdekes tudnivalóval ismertette meg a kirándulókat. A nagyváradi csapat tagjai ezúton is köszönik a szervezőknek és Moldován Gellért Lajosnak a felejthetetlen kirándulást. A honismereti kirándulások sora folytatódik, legközelebb a hortobágyi Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepre és Darufesztiválra szerveznek egynapos kirándulást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában