Meghívó

3 órája

Megemlékezés a hídvédőkről, ezúttal rendhagyó módon

Az RMDSZ nagyváradi és Bihar megyei szervezete, a Premontrei Öregdiákok Egyesületével és a történelmi magyar egyházakkal közösen – a Szent László-templom felújítási munkálatai miatt – rendhagyó megemlékezést szervez azoknak a hídvédőeknek az emlékére, akik 1944-ben megtagadva a németek parancsát az életükkel fizettek a Szent László téri híd megmentéséért.

Sajtóanyag

Mint ismert, a nagyváradi magyarság hagyományosan minden évben október 12-én emlékezik meg arról a tizenkét hídvédőről, aki az életével fizetett azért, hogy nem hajtotta végre 1944-ben a visszavonuló német sereg parancsát, mely szerint fel kellett volna robbantaniuk a főtéri Körös-hidat. Mivel megtagadták a parancsot, a németek mindannyiukat agyonlőtték, majd teljesen értelmetlenül az előretörő orosz csapatok előtt mégis felrobbantották a hidat. 

Az áldozatok holttestei két napon át hevertek temetetlenül, mígnem váradi polgárok földdel takarták be őket. Az exhumálásukra csak decemberben kerülhetett sor, ekkor helyezték őket örök nyugalomra a köztemetőben. 

Az idei esztendőben, mivel a Szent László templom átfogó felújítás alatt áll és a hajlék falán található emléktáblát nem lehet megközelíteni, így a programot nem lehet megtartani a megszokott formában. 

A megemlékezésre azonban sor kerül, idén rendhagyó módon október 13-án, vasárnap a várad-újvárosi római katolikus egyházközség által ideiglenesen használt Fő utcai orsolyita templomban a 11 órai szentmise végén. A hídvédőkért elmondott ima, rövid emlékezés után a jelenlévők a Szent László-hídhoz vonulnak és a honvédek áldozatos ellenállása emlékére egy-egy szál virágot a Sebes-Körösbe dobnak. Koszorúzásra idén nincs lehetőség, a már említett okok miatt, ezért aki szeretne, csatlakozhat egy szál virággal a megemlékezőkhöz a Szent László hídon.

Kérjük, ha tehetik, vegyenek részt ezúttal is a megemlékezésen és idézzük fel együtt azoknak a magyar honvédeknek az emlékét, akik életük árán is próbálták megfékezni az értelmetlen pusztítást. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában