Főhajtás

7 órája

Rendhagyó módon emlékeztek a hídvédőkre az idén

Az RMDSZ nagyváradi és Bihar megyei szervezete a Premontrei Öregdiákok Egyesületével és a történelmi magyar egyházakkal közösen – a Szent László-templom felújítási munkálatai miatt – idén rendhagyó megemlékezést szervezett azoknak a hídvédőknek az emlékére, akik 1944-ben, megtagadva a németek parancsát, az életükkel fizettek a Szent László téri híd megmentéséért.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi magyarság hagyományosan minden évben október 12-én emlékezik meg arról a tizenkét hídvédőről, aki az életével fizetett azért, mert nem hajtotta végre 1944-ben a visszavonuló német sereg parancsát, hogy robbantsák fel a főtéri Körös-hidat. Mivel megtagadták a parancsot, a németek mindannyiukat agyonlőtték, majd – teljesen értelmetlenül – az előretörő szovjet csapatok előtt mégis felrobbantották az átkelőt. Az áldozatok holttestei két napon át hevertek temetetlenül, mígnem váradi polgárok földdel takarták be őket. Az exhumálásukra csak decemberben kerülhetett sor, ekkor helyezték őket örök nyugalomra a köztemetőben.

 

Mivel a Szent László-templom átfogó felújítás alatt áll, és a szent hajlék falán található emléktáblát nem lehet megközelíteni, idén a programot sem lehetett megtartani a megszokott formában. A megemlékezésre azonban sor került, rendhagyó módon október 13-án, vasárnap a váradújvárosi római katolikus egyházközség által ideiglenesen használt Fő utcai orsolyita templomban, a 11 órai szentmise végén. Rövid beszédében Pásztai Ottó Zsolt, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok egyesületének elnöke hangsúlyozta: „Az emlékezet véges, és ma már csak kevesen vagyunk a történelmi tanúságtételre. Éppen ezért hajtjuk meg tisztelettel a fejünket, s adózunk kegyelettel mártír emléküknek. Arra kérek tehát mindenkit, ne hagyjuk feledésbe merülni a vértanúk emlékét!” 

Az emlékezők az emléktáblát ábrázoló képeslapot kaptak, majd Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezete ügyvezető elnökének a vezetésével a Szent László-hídhoz vonultak, és a honvédek áldozatos ellenállása emlékére egy-egy szál virágot dobtak a Sebes-Körösbe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában