Panasz

2 órája

Túlzsúfolt tömegközlekedés: még évekig fennállhat a probléma

A városszerte zajló munkálatok miatti útlezárások, az iskolakezdés jelentősen leterheli a helyi tömegközlekedési rendszert. A probléma sokrétű, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) műszaki igazgatója szerint a megoldásra éveket kell várni.

Forrás: Olvasói fotók

Pikó Stefánia

A nagyváradiak, különösen a Rogériusz negyed lakói, gyakran panaszkodnak a hosszú várakozási időkre és a zsúfolt villamosokra. „Egy tűt nem lehetett leejteni az emberek között” – számolt be legutóbbi, és egyébként rendszeresen átélt tapasztalatairól olvasónk. Így mesélt hétfői útjáról: „A 9-es villamosra vártam, de csak a 4-es érkezett, ami nem a legmegfelelőbb. Mégis muszáj volt felszállnom, mert a 9-esre még 20 percet kellett volna várjak. Már a Coposu utcai megállónál is tele volt a villamos, de valahogy még felpréselődtem. Az állomásnál viszont már kaotikus lett a helyzet. Reméltem, hogy a Körös áruháznál majd leszállnak páran, de alig mozdult meg valaki. A Sztaroveszky (Magheru) úti megállónál pedig már senki nem tudott felszállni, annyira tele volt a szerelvény.”

Hasonló panaszokkal találkozhatunk a közösségi oldalakon, a Facebook és Reddit csoportokban is: „Rogériuszon a villamos MINDIG zsúfolt, amikor iskolába kell mennem, visszafelé pedig még rosszabb.”; „Az OTL nagyon rossz, olyan alacsony járatsűrűséggel, hogy inkább sétál az ember, minthogy negyed órát várjon, majd hamar átszálljon egy másik vonalra. Nem véletlenül járnak az OTL dolgozói kizárólag személyautóval.”

A műszaki igazgató elnézést kér

A panaszok és hozzászólások kapcsán Marius Nicoruț, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat műszaki igazgatója is megszólalt. Elmondása szerint hasonló panaszok már eljutottak a vállalathoz, a Rogériusz lakónegyed problémáin azonban egyhamar nem fognak tudni változtatni az infrastrukturális körülmények miatt. Megkérdeztük, mi alapján dől el, hogy milyen gyakorisággal és milyen típusú villamosokat indítanak el a forgalomban. „A Rogériusz lakónegyedben az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznünk, az az, hogy a nagyobb kapacitású villamosok, mint az Astra Imperio és a Siemens ULF, nem közlekedhetnek a CFR-híd és a Sinteza közötti szakaszon. Ezért kénytelenek vagyunk a csúcsidőben olyan kisebb villamosokat használni, amelyek képesek ezen az útvonalon is áthaladni. Így kerülnek előtérbe a kisebb, sárga villamosok” – magyarázta.

Hozzátette, a megoldás ennek a szakasznak a felújítása lesz, amelyet a közeljövőben kérvényezni fognak: „Jelenleg a város több problémás vonalszakaszának elemzése folyik, köztük a CFR híd–Sinteza, valamint a CFR híd–Olaszi park közötti részé. Folyamatban van továbbá az Aradi út–Türr István (Aviatorilor) vonalszakasz, valamint a művelődési ház és a Füchsl-palota közötti szakasz szakvéleményezése is. A szakértői vizsgálatokat követően beruházási javaslatot fogunk tenni ezeknek a vonalszakaszoknak a felújítására, ami hosszú távon megoldást jelentene a problémákra. Ha az infrastruktúra már nem jelent korlátot, a teljes flottát, a kapacitási igényeknek megfelelően, ezeken a szakaszokon is tudjuk majd üzemeltetni. Sajnos ez egy hosszabb folyamat lesz, évekig is eltarthat. Addig is az OTL nevében elnézést kérünk az utasoktól az okozott kellemetlenségekért, de jelenleg nem áll rendelkezésünkre más megoldás. Ha csak a nagyobb járműveket használnánk, amelyek nem tudnak közlekedni az említett útvonalon, az ipari területekre, például a Sinteza felé közlekedő munkavállalók nem tudnának eljutni. Fontos, hogy minden utas számára biztosítsuk a közlekedést” – hangsúlyozta. Azt is megemlítette, hogy amióta a Vitéz (Decebal) út és az Olaszi park közötti szakaszt lezárták nyáron, csúcsidőben akár 30 szerelvényt is indítanak, amelyek között mindössze három-négy a kisebb befogadóképességű, sárga villamos. A lakosok szintén panaszkodnak az olykor a buszokon előforduló tömeg miatt is, erre a műszaki igazgató egyszerű magyarázatot adott. A legforgalmasabb időszakokban, amelyek becsléseik szerint 7.15–7.50, valamint 13.30 és 18 óra között vannak, az autós forgalom torlódásokat okoz. Ennek következtében a buszjáratok késnek, és az utasok felgyűlnek a megállókban.
A gondok megoldására tehát a Rogériusz lakóinak és környékbeli dolgozóinak akár éveket kell várniuk, ugyanis láthatóan az említett vonalszakaszok felújításáig az OTL nem tervez egyéb, átmeneti intézkedéseket bevezetni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában