Közlemény

2 órája

Váradon járt Japán romániai nagykövete

A román–japán kapcsolatok három fontos területének a megerősítését emelte ki a nagyváradi találkozón Katae Takashi japán nagykövet.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

Nagyváradra látogatott Katae Takashi, Japán romániai nagykövete – tudatja közleményében a polgármesteri hivatal. A bihari megyeszékhelyen először járt diplomatát Florin Birta, Nagyvárad polgármestere és Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke is fogadta hétfőn. A találkozón jelen volt még Mihai Jurca, Nagyvárad városmenedzsere és Călin Corpaș, a polgármester tanácsadója. A nagykövetet elkísérte Hiroshi Kudo első titkár, a nagykövetség gazdasági osztályának a vezetője. Katae Takashi már a megbeszélés elején jelezte: idén van a 65. évfordulója annak, hogy Románia és Japán között újralétesültek a diplomáciai kapcsolatok, továbbá kifejezte szándékát, hogy előmozdítsa a Nagyvárad és Bihar megye, illetve Japán közötti gazdasági és kulturális cserekapcsolatokat. A román–japán kapcsolatok három fontos területének megerősítését emelte ki: ezek a politikai és biztonsági, valamint a gazdasági együttműködés, valamint partnerség a kultúra, a tudomány, a technológia és az innováció területén. Megemlítette, hogy 2025-ben Oszakában rendezik meg a világkiállítást, amelyen Románia is részt fog venni, és a nagykövet meghívta Váradot és Bihar megyét is, hogy legyenek ott ezen a világeseményen. Florin Birta megköszönte a meghívást. „Meggyőződésem, hogy sokat tanulhatunk Japántól. Köszönjük a nyitottságukat a velünk való együttműködésben, és mi is ugyanilyen nyitottak vagyunk önök felé” – idézi a közlemény a váradi polgármester szavait. Ebben felhívják a figyelmet arra is, hogy Romániában jelenleg 110 japán cég tevékenykedik, ezek egyike, a Nidec a váradi 1-es számú ipari parkban működik.

Kellenek a japánul tudó emberek

A megbeszélések során a diplomata nagyra értékelte az önkormányzat által a számítástechnika iránt tanúsított érdeklődést, és kifejezte kívánságát a jövőbeli partnerségek iránt ezen a területen: „Az informatika területén már most is vannak lehetőségek a román és a japán vállalatok számára az együttműködés fejlesztésére. Nagykövetségünk tavaly Kolozsváron, idén pedig Japánban szervezett innovációs fórumot. Ez az esemény megfelelő alkalom az együttműködés megerősítésére és fejlesztésére az IT-szegmensben” – fogalmazott. Ilie Bolojan a maga során kifejtette, hogy Románia hosszú ideig gazdaságilag elmaradott ország volt, mára azonban a befektetéseknek köszönhetően Nagyvárad az ország nyugati részének fejlesztői gócpontjává vált. „Az elkövetkező években tovább szeretnénk fejleszteni ezt a regionális termelési központot. Nagyvárad a legjobb helyszín az európai piacot megcélzó külföldi cégek számára, elsősorban azért, mert nagyon közel van a nyugati országokhoz, de azért is, mert olyan infrastruktúrával és földterülettel rendelkezünk, amelyet a japán cégek rendelkezésére bocsáthatunk” – fogalmazott Bolojan, majd arra kérte a japán nagykövetet, hogy vázolja fel, mit kellene tennie a helyi közigazgatásnak annak érdekében, hogy a japán üzleti világ minél hamarabb felfigyeljen erre a régióra. A diplomata véleménye szerint Nagyváradnak és Bihar megyének részt kellene vennie a jövő évi oszakai világkiállításon, japán nyelvű anyagokat kellene készíteni, amelyek bemutatják az itteni befektetések előnyeit, valamint a helyi üzleti környezetet, és a japánul tudó emberek képzését kellene vállalnia, mert, mint érvelt, „azok a városok tudtak sikeresen behatolni a japán piacra, amelyeknek vannak japánul tudó emberei”. A japán nagykövet a kulturális csereprogramok tekintetében megemlítette az Euro Foto Art Egyesülettel való együttműködést, hozzátéve, hogy már most is van érdeklődés a japán nyelv iránt: „Úgy tudom, hogy Nagyváradon több mint 200 diák tanul japánul, tehát van alap a japán nyelvtanuláshoz. Hálásak lennénk, ha a jövőben a nagyváradi egyetemek japán nyelvtanfolyamokat indítanának”. Katae Takashi arra is rámutatott, hogy a japán oktatási minisztérium minden évben több ösztöndíjat kínál más országokból érkező diákoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában