EB

2024.06.25. 17:48

Euro 2024: Zaccagni pazar góljával továbbjutott Olaszország

A labdarúgó Európa-bajnokság hétfő esti játéknapján a B csoporté volt a főszerep, ahol az olaszok a horvátokkal, míg a spanyolok az albánokkal csaptak össze.

Forrás: Alex Livesey

Szakács Dávid/Erdon-összeállítás 

A B csoport utolsó fordulójában Horvátország Olaszországgal szemben harcolt a továbbjutásért. Az olaszoknak három, a horvátoknak egy pontjuk volt két forduló után, vagyis utóbbiaknak égető szükségük volt a pontokra, de előbbiek sem érezhették teljes biztonságban magukat az utolsó kört megelőzően. Mindez nem igazán látszott a játék képén az első félidőben, mert bár többet volt a labda a horvát csapatnál, pontatlan beadásai miatt csak kétszer tudott kapura lövéssel próbálkozni. Az olasz válogatott aktívabb volt, több veszélyes lehetőséget dolgozott ki, de látszott, hogy nem az első 45 percben szeretné eldönteni a rangadót. A szünet után felpörgött a játék, mindkét együttes gólra törően futballozott, és bár Modric tizenegyesét nagy bravúrral kivédte Donnarumma, a horvátok csapatkapitánya egy perccel később javított (1–0). Ezzel ő lett az Európa-bajnokságok történetének legidősebb gólszerzője. A 38 éves és 289 napos Modric az osztrák Ivica Vastic korrekordját döntötte meg, aki 2008-ban 38 évesen és 257 naposan talált be a lengyelek hálójába. A folytatásban is remek iramú és eseménydús volt a játék, de olasz részről igazi gólveszélyt csak Bastoni szöglet utáni fejese rejtett magában, egészen a 98. percig, amikor Calafiori előretörése és remek passza után Zaccagni egyenlített (1–1). Olaszország a nyolcaddöntőben a svájci válogatottal fog megmérkőzni. A kvartett másik összecsapásán a biztos csoportelső spanyol válogatott az egypontos Albánia ellen lépett pályára. A biztos továbbjutás tudatában Luis de la Fuente spanyol szövetségi kapitány alaposan felforgatta együttesét, és tíz helyen is változtatott a korábbi kezdőcsapaton. Spanyol mezőnyfölénnyel indult a mérkőzés, a lendületesen letámadó ibériaiak már a 13. percben előnyben voltak Ferran Torres találatával (0–1). Térfélcsere után Joselu szépségdíjas lövése épphogy elkerülte a kaput, de a La Roja ezt követően nem erőltette a támadásokat, az albán próbálkozásokból pedig többnyire hiányzott az átütőerő. A balkáni együttes a hajrában mindent egy lapra feltéve rohamozott, de a vereséget nem tudta elkerülni, és végül csoportnegyedikként búcsúzott második világversenyétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában