Európa-bajnokság

2024.07.03. 16:02

A vártnál simább holland siker

Nem született meglepetés a Európa-bajnokság keddi első nyolcaddöntőjében. Az Oranje szombaton a törökökkel mérkőzik az elődöntőbe jutásért.

Jósa Attila 

Meglepően bátran kezdték a románok a müncheni nyolcaddöntőt, az első negyed órát követően azonban kijött a tudásbeli különbség a két válogatott között. A 14. percben Man indult meg a jobb oldalról befelé, 17 méterről ballal vette célba a kaput, de lövése nyomán fölé szállt a labda. Mint később kiderült, ez volt a legnagyobb román helyzet a 90 perc során, az Oranje szép lassan kezdte betolni kapuja elé ellenfelét. A 20. percben Gakpo a bal szélen rávezette Raţiura a labdát, majd 13 méterről megcélozta a rövid sarkot, és a későn eszmélő Niţă mellett be is talált (0–1). Gakpo ezzel a lengyelek és az osztrákok után Románia kapuját is bevette az Európa-bajnokságon. A nyolcaddöntők lezárultával négy játékos áll a góllövőlista élén: a holland támadó mellett a német Musiala, a szlovák Schranz és a grúz Mikautadze lőtt három gólt. A gólt követően még nagyobb fölénybe került a holland válogatott, s Xavi Simons hibázott ziccert, a második félidő elején pedig Gakpo gólját érvénytelenítette a VAR. A 83. percben aztán a hollandok lezárták az érdemi kérdéseket, Malen pár lépésről továbbította a hálóba Gakpo passzát (0–2), a hosszabbítás perceiben pedig ismét a Dortmund támadója volt eredményes egy remek szólót követően (0–3). 

Mestermérleg 

„A románoknak hinniük kell önmagukban. Ha így tesznek, fantasztikus dolgokat tudnak produkálni. Mi alakítottuk ki az első nagy lehetőséget, de az első kapott gól kibillentett minket. Ma véget ért egy nagyszerű történet, amelyet két évvel ezelőtt kezdtünk el. Köszönöm a srácoknak, a szurkolóknak és a románoknak a világ minden táján, akik támogattak minket. Pihenőre van szükségem, aztán biztosan tárgyalunk majd a szövetséggel. Most úgy érzem, a családomnak nagyobb szüksége van rám, mint a válogatottnak. Két és fél nehéz éven vagyunk túl, rengeteg támadás ért minket. Ez nem volt könnyű, különösen a családomnak” – nyilatkozta a románok szövetségi kapitánya, Edward Iordănescu. „Néha nehéz megmagyarázni, miért játszol rosszul, vagy miért játszol magas színvonalon. Ma nehéz volt a kezdés, de végül megtaláltuk a játékunkat. Talán az egyik kritikus pont az volt, hogy túl sokáig tartott a második gól megszerzése. Nagyszerű tehetségek vannak a csapatban. Természetesen nyernünk kell valamit, akkor az emberek 1988-hoz fogják hasonlítani a mostani generációt. A futball azóta megváltozott, láthattuk az elmúlt meccseken, mi azonban hollandok vagyunk, és szépen is kell játszanunk” – értékelt Ronald Koeman.

Jegyzőkönyv

Románia – Hollandia 0–3 (0–1). 
München, Allianz Aréna, 65.012 néző. 
Vezette: Felix Zwayer (német). Gólszerző: Gakpo (20.), Malen (83., 90+3.) 
Románia: Niţă – Raţiu, Drăguşin, Burcă, Mogoş (Racoviţan, 38.) – M. Marin (Cicâldău, 72.) – Hagi (Alibec, 72.), R. Marin, Stanciu (Olaru, 88.), Man – Drăguş (Mihăilă, 72.). Szövetségi kapitány: Edward Iordănescu 
Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (Van de Ven, 69.) – Schouten (Veerman, 69.), Simons, Reijnders – Bergwijn (Malen, 45.), Depay (Blind, 90+2.), Gakpo (Weghorst, 84.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában