Íjászat

20 órája

Íjász sikerek a Nomád Világjátékokon

Az Etnosport Olimpiának is nevezett World Nomad Games (WNG) a globális kulturális sokszínűséget ünnepli, és megőrzi a különböző népek nemzeti hagyományait.

BN-összeállítás 

A Nomád Világjátékok az UNESCO égisze alatt megrendezett nemzetközi tradicionális sportverseny, amelynek célja az etnosport, mint az emberi örökség elengedhetetlen része, népszerűsítése és megőrzése. Az 5. alkalommal megrendezett seregszemlére a világ minden tájáról érkezett sportolók 21 izgalmas eseményen mérkőztek meg, beleértve a lóversenyt, a hagyományos birkózást, a harcművészeteket, a kirakós játékokat, a történelmi íjászatot, a lovasíjászatot és a ragadozómadár-vadászatot. A versenyzők 97 éremkészletért küzdöttek, minden versenyszámban bemutatva ügyességüket és elhivatottságukat. Az ókori olimpiai játékokhoz hasonlóan a megnyitó ünnepség is különleges pillanat volt, mesterien integrálva a versenyek lebonyolításába. A résztvevő országok ábécé sorrendben vonultak fel az Asztana Aréna színpadán, hivatalos beszédet mondott Necmeddin Bilal Erdogan, az Etnosport Világszövetség elnöke és Kaszim-Zsomart Tokajev, Kazahsztán elnöke. Tokajev hangsúlyozta a nomád civilizációk hatását az emberiség fejlődésére és a kulturális örökség megőrzésének fontosságát, hivatalosan is megnyitva a Nomád Világjátékokat. 

Románia a 9. helyen 

Romániát 34 fős delegáció képviselte, akik 13 sporteseményben indultak. Az eredmények figyelemre méltóak voltak, Romániának sikerült megszereznie a WNG történetének első aranyérmét, amelyet Alin-Mihai Tudoran-Stoenică nyert a történelmi íjászatban – a zhambi célba lövésben (30 méteren). Bakos Csongor bronzérmet szerzett a lovasíjászat–tenge ilu versenyszámban, Románia pedig szintén ezüstérmet szerzett a kures (hagyományos küzdelem) versenyszámban. Nemzetek szerint Románia az előkelő 9. helyet foglalta el, megelőzve sok nagyobb lélekszámú államot. A Román Történelmi Íjász-szövetség (FRAI) delegációja 15 főből állt, ebből 12 hagyományos íjász (a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetség 4 íjásza, akik egyben a Nomad Archers SK igazolt sportolói: Ridi Bettina Dóra, Ridi Ferenc, Dajka Gyula-Tamás és Balog János), valamint 3 lovasíjász. Szeptember 9-én, hétfőn a 70 méteres török putára kellet lőni 9 sorozatban, sorozatonként 7 nyíllal (nők 60 méteren). A török puta alapverseny után Ridi Ferenc bejutott a legjobb 16 közé, itt Törökország legjobb íjásza ellen a szétlövésben alulmaradt. Kedden, szeptember 10-én a 60 méterre lévő qalqan célra kellett lőni 7 sorozatban, sorozatonként 7 nyíllal (nők 50 méter). Szerdán, szeptember 11-én a mozgó zhamby célra kellett lőni 30 méteren 5 sorozatban, sorozatonként 5 nyíllal. Egyenletes és kiemelkedő teljesítménnyel a fogarasi Alin-Mihai Tudoran megnyerte ezt a versenyt. Csütörtökön csapatverseny volt (3 férfi és 2 nő minden országból), ahol megint 30 méteren a zhamby célra kellett lőni. A FRAI a Románia által szerzett három éremből két érmet szerzett: egy aranyat a történelmi íjászatban és egy bronzot a lovasíjászatban. A záróünnepséget a szabadban, a WNG kulturális központjában tartották, ahol hivatalosan is bejelentették, hogy 2026-ban Kirgizisztán ad otthont a World Nomad Games következő kiírásának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában