Kosárlabda

3 órája

Fordulatos mérkőzésen harcolták ki a győzelmet a Vörös Oroszlánok

A FIBA Európa-kupa E csoportjának rangadóján a váradi kosarasok 77–75 arányú győzelmet arattak a lengyel Spójnia Stargard ellen, a Nagyvárad Arénában.

Forrás: FIBA.basketball

Jósa Attila 

A Nagyváradi VSK U férfi kosárlabdázói szerda este győzelemmel nyitották a FIBA Európa-kupa csoportkörét. A váradiak keretéből az utolsó pillanatban kimaradt a litván center, Paulius Petrilevicius, aki megfázás miatt nem állhatott csapata rendelkezésére. A mérkőzés első percei után úgy tűnt, nincs egy súlycsoportban a két alakulat: az 5. percben a VSK U 12–5-re vezetett, 2 perccel az első negyed vége előtt pedig már 19–9 állt az eredményjelzőn. A negyed 20–16-os váradi vezetéssel zárult. 

A vendégek a második negyedben megmutatták, hogy nem városnézésre érkeztek Nagyváradra, a 14. percben egyenlítettek (24–24), majd átvették a vezetést, és fokozatosan növelték előnyüket. A 19. percben már 10 ponttal vezetett a Spójnia, ebből még sikerült faragnia a hazaiaknak, de így is 36–44-es állásnál vonulhattak a csapatok az öltözőkbe. Nem tudhatjuk, mivel tüzelte fel Cristian Achim a csapatát a félidőben, mindenesetre a VSK U teljesen más hozzáállással tért vissza a pályára. Mindöszsze öt perc alatt sikerült egyenlítsen a váradi csapat, a prímet ezúttal is a nagy „öregek”, Donatas Tarolis és Kris Richard vitték. 

Az utolsó 10 percre 58–54- es váradi előnnyel fordultak a csapatok, és bár nem teljesített rosszul ebben a periódusban a VSK U, a lengyeleknek valahogy minden hazai kosárra sikerült egyből válaszolniuk, így szorosan a Vörös Oroszlánok nyomában tudtak maradni. 

A hajrában megremegtek a váradi kezek, három egymást követő támadást sem sikerült kosárral befejezni, a Spójnia ezt kihasználva 24 másodperccel a vége előtt egyenlített. Ekkor Cristian Achim időt kért és úgy döntött, hogy az utolsó támadásnál Kris Richardra építenek, aki egy másodperccel a mérkőzés vége előtt sikerrel vitt végig egy egyéni akciót, ezzel 77–75-re alakítva az állást. A lengyeleknek egy másodpercük maradt, megpróbáltak hárompontost dobni, de elhibázták, így a mérkőzés a VSK U a vártnál szorosabb győzelmével zárult. Ez a győzelem fontos szerepet játszhat a csoport végeredményének alakulásában, amit Cristian Achim vezetőedző is elismert a találkozó után. 

„Szeretnék gratulálni játékosainknak ehhez a győzelemhez, hiszen volt bennük annyi tartás, hogy 10 pontos hátrányból is visszakapaszkodjanak. Örülök, hogy sikerült megnyernünk ezt a mérkőzést, mert bár ez még csak az első ütközet volt, úgy érzem, hogy a siker kulcsfontosságú lehet a csoport további alakulása szempontjából. Kiemelném, hogy mindezt egy rendkívül szűk rotációval, mindössze nyolc játékossal sikerült véghezvinni, Paulius Petrilevicius nélkül. Mindenki, aki pályára lépett, maximálisan odatette magát” – nyilatkozta a mérkőzés után Achim, aki a 16. idényét kezdte nemrégiben a VSK U vezetőedzőjeként. A hazaiak legeredményesebb játékosa Donatas Tarolis volt, aki 21 pontot szerzett. Brandon Brown 16, Kris Richard 16, míg Kalif Young 13 ponttal járult hozzá a csapat sikeréhez. Az E csoport másik mérkőzésén az Argeş FC hazai pályán 67–65- re győzte le az észt Parnu csapatát. Szombaton 17.15-től a Voluntari CSO ellen meccsel a VSK U az Arénában.

Jegyzőkönyv

Nagyvárad Aréna, 2500 néző. 

Nagyváradi VSK U – PGE Spójnia Stargard 77–75 (20–16, 16–28, 22–10, 19–21). 

VSK U: K. Richard 16, Tarolis 21, Williams 5, Pridgett 1, Brown 16, Young 13, Török 2, Nicolescu 3. Vezetőedző: Cristian Achim. 

Spójnia: Kowalczyk 10, Muhammad 18, Martinez 3, Langovic 5, Slupinski 6, Kruzynski, Gordon 11, Yam 1, Cooper 21, Kikowski. Vezetőedző: Andrej Urlep. 

Vezette: Illiász Kounellesz (ciprusi), Jóannisz Agrafiotisz (görög) és Küriakosz Krisztú (ciprusi). Szövetségi megfigyelő: Miodrag Licina (szerb).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában