Hagyományőrzés

2024.07.10. 08:21

Néptánctábort szerveztek a margittai iskolában

Néptánctalálkozót szervezett július 1–5. között a Pro Folk Egyesület a Gyöngyvetők Néptánccsoport kis- és nagycsoportjával, valamint új résztvevőkkel a Horváth János Elméleti Líceum osztálytermeiben.

Szőke Ferenc

A néptánctábor oktatói – Kása Zsolt és Kása Melinda – Szatmár megyéből, Ákosfalváról érkeztek, akik nagyon komoly szakmai múlttal és elismeréssel rendelkeznek. Ők végzik az évközi táncoktatást is, és a tavalyi nyári táborban is ők voltak a szakmai vezetők.

A tábor mindenkori főszervezője az Egyesület elnöke, Deák Andrea tanítónő, jelen alkalommal a legaktívabb segítői pedig Almási Judit, Balázsi Emma, dr. Fügedy Anikó-Erzsébet, Juhos Márta és Vékony Edina tanítónők voltak. A kisebbek felcsíki táncokkal és gyermekjátékokkal, a nagyobbak pedig szilágysági táncokkal ismerkedtek. A nyári tábor fő célja az volt, hogy alapokat szerezzenek a szeptemberben induló új oktatási ciklushoz, továbbá az is, hogy tartalmas és értékes programot biztosítsanak a tanulóknak a vakáció időszakában. „Ezen túl a tábor esélyt és lehetőséget nyújt arra, hogy tánccsoportjaink új tagokkal bővüljenek. Ilyenkor ugyanis a szülők elhozzák az óvodás gyerekeket, ott maradnak velük, így betekintést nyernek abba, miből áll az oktatás, mit tanulnak a gyerekek. Ha tetszik nekik, amit láttak, akkor beíratják gyerekeiket a csoportba” – mondta a főszervező. Sikeres volt a tavalyi év, hiszen több alaklommal léptek fel közösségi rendezvényeken, melyeken nagy elismerést kaptak. Látszik ezeken az alkalmakon, hogy a gyerekek szeretik a néptáncot, élvezettel művelik, melyhez oktatóik minden segítséget megadnak.

A táborban a csoportok között felváltva folyt az oktatás. Amíg az egyik csoport táncolt, a másik kézműves foglalkozásokon próbálhatta ki tehetségét. Érdekes és korosztálynak megfelelő foglalkozásokon vehettek részt a táncoktatás szüneteiben. Készítettek népviseleti ruhába öltöztetett bábukat, egy füzetecskét, melyben rajzok által "öltöztettek fel" babákat népviseleti ruhákba, ismerkedtek a fonással, hajfonással, tarisznyakészítéssel és ezek díszítéseivel. A kicsiknél besegítettek a munkába a szülők és az oktatók is. Időnként egészen kicsiket is magukkal vittek a szülők. A táborban összességében 65 tanuló tanulta a néptáncot. A nagycsoportba húszan, a kicsiben pedig negyvenöten voltak.

 

A tábor költségeit az Egyesület nagyrészt saját forrásból finanszírozta, de kaptak segítséget a Csoóri Sándor Alaptól is, mely besegített a heti rendszerességgel folyó évközi oktatásba, a néptánc ruhák varratásába és a mostani tábor okleveleinek költségeibe. A támogatást ez úton is nagy tisztelettel köszönik. Ezen felül a szülők is támogatták a tábor költségeit. Az évközi oktatásokat idén folytatni akarják, lehetőleg bővített létszámmal. Úgy gondolják, ehhez a tábor élménye segítséget nyújt. „Mi igyekszünk mindig jó hangulatot biztosítani a táncoktatás közben, hogy szívesen jöjjenek a tanulók. Nagy dolog az, ha meg tudjuk szerettetni a magyar néptáncot, mely kultúránk szerves része és magyarságunk megmaradásának egyik gyökere. Siker az is, hogy fel tudjuk állítania gyermekeket a számítógép mellől, hogy tartalmas, értékes tevékenységgel foglalkozzanak. Olyanok vagyunk mi, mint egy nagy család” – mondta Deák Andrea.

A táborzáró július 5-én volt, a kisiskola udvarán, melyre műsorral készültek. Nagy sikerrel mutatták be a tanultakat, melyet a szülők, nagyszülők, barátok, hosszas tapssal jutalmaztak. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Demián Zsolt megválasztott polgármester, aki beszédében köszönetet mondott a szervezőknek, a szülőknek és a gyerekeknek, akik szívvel-lélekkel tanulták a szép magyar táncokat és sikeres előadást tartottak. Kiemelt köszönetet mondott Deák Andreának, aki az aligazgatói tisztségről mondott le annak érdekében, hogy a tánccsoportot fenn tudja tartani és fejleszteni. Kifejezte azon óhaját is, hogy szeretné, ha Margittán felnőtt néptánccsoport is létrejönne. A szervezők nevében Deák Andrea mondott értékelő, köszönő beszédet. Megköszönte a gyermekeknek a részvételt, a szülőknek a biztatást és támogatást, az oktatóknak a munkát, majd köszönetet mondott az iskola vezetőségének a helyszín biztosításáért. Ezt követően kiosztotta az okleveleket a gyerekeknek és a pedagógusoknak, továbbá ajándékcsomagokat a segítő pedagógusoknak és az oktatóknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában