Balladák Világa

2 órája

Ballada és versmondó est Margittán

A Horváth János Társaság (HJT) október 4-én, a Balladák Világa címmel, idén is megrendezte az évtizedes hagyománnyal rendelkező ballada és versmondó estjét. Mint az előző években, idén is elsőosztályostól, 70+ éves korig képviseltetve voltak a korosztályok, és a több generáció nagyszerűen érezte magát a balladák és versek csodálatos világában.

Fotó: Bánházi Gyöngyi

Hajas Anna

A rendezvénynek hagyományszerűen a polgármesteri hivatal konferenciaterme adott otthont, ahová idén már pótszékeket kellett bevinni, hiszen több mint félszáz résztvevő volt. Az esemény mindenkori főszervezője, Szőke Ferenc, a HJT elnöke, akinek jelen alkalommal a legaktívabb segítői dr. Fügedy Anikó Erzsébet tanítónő és Kun Tünde magyartanár voltak. Ők diákjaikat is magukkal hozták az eseményre és jó példát mutatva elmondták kedvenc verseiket. Rajtuk kívül még két margittai pedagógus „merült el” a versek világában – Almási Judit tanítónő. aki szintén vitt diákot, és Rend Erzsébet fizikatanár – valamint Érbogyoszló községből Szatmári Annamária tanárnő. Megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt nyugdíjas pedagógusok és Király János személyében egy kortárs költő, aki saját verseit olvasta fel.

Fotó: Bánházi Gyöngyi

A nagyszámú résztvevő miatt a főszervező rövid köszöntő beszédet tartott. Megköszönte, hogy a mord idő ellenére ilyen szépszámú versszerető ember gyűlt össze, hogy megossza kedvenc versének élményét versszerető, balladaszerető társaival. Tolmácsolta Demián Zsolt megválasztott polgármester köszöntését, aki állandó résztvevője a programnak, de idén objektív okokból nem lehetett jelen. Az elfoglalt ülési sorrendben, korosztályra való tekintet nélkül, mondták el a résztvevők a verseket. Fiatal, idősebb és még idősebb előadók váltották így egymást, mely a programot még változatosabbá tette. Felemelő érzés volt tanárt és diákot egymás után látni színre lépni. Továbbá az is, amikor szülő és gyermeke egyaránt elszavalta kedvenc költeményét. Bizonyítva ezzel, hogy nem csak a pedagógus, de a szülő is tud jó példát mutatni ezen a téren. Mindvégig jó és családias hangulat uralkodott az esemény alatt. A jelenlévők döntő többsége elmondta kedvenc költeményét, balladáját, de olyanok is voltak, akik hallgatóként voltak jelen. Közülük többen jelezték, hogy jövőre ők is elhozzák kedvenc versüket. Néhányan pedig éppen most hallgatták meg azt a verset mely kedvencükké vált. Minden versmondó kapott oklevelet és egy borítékot könyvvásárlási utalvánnyal, melyet kedvenc könyvére válthat be a város könyvüzletében. A legfiatalabbak csokit is kaptak. A díjakat és okleveleket Szőke Ferenc és Horváth Sándor, HJT alelnök adták át. Ezt követte a meglepetés vacsora, melyen minden résztvevő kapott pizzát és ásványvizet.

Fotó: Bánházi Gyöngyi

A program anyagi támogatói a Margittai Helyi Tanács és a Communitas Alapítvány voltak. Nélkülük nem valósulhatott volna meg. A szervezők ezúton is köszönetet mondanak a támogatásért. A Társaság idén még négy szavalóversenyt fog rendezni. A Papp Attila és a Mihai Eminescu kétnyelvű szavalóversenyt októberben, az Istenes versek és az Ady Endre szavalóversenyt pedig novemberben. Ezekre is nagy szeretettel várják majd a versmondókat és a hallgatóságot egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában