Munkálatok

2 órája

Bontják a vasúti síneket a váradi főpályaudvarnál

A Kolozsvártól a magyar határig tartó vasútvonal-szakasz felújítási és villamosítási munkálatainak a keretében megkezdődött a nagyváradi állomásról induló sínpályák bontása.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Megkezdte a nagyváradi nagyállomás két vágányán a sínek és a talpfák felszedését az az olasz cég, amely egy konzorcium részeként elnyerte az Élesd és a Biharpüspöki közötti szakasz felújítására kiírt két milliárd euró értékű tendert. A munkálatokat a Webuild, az Impresa Pizzarotti és a Salcef cégek végzik. A pályaudvaron dolgozó egyik munkás a Bihoreanul hetilapnak elmondta, hogy a múlt héten kezdték el a sínek és talpfák felszedését először az állomás épületéhez legközelebb lévő 0. vágányon, majd a 2. vágányon, az követően pedig a többi vágány is sorra kerül majd. „Minden nap körülbelül ötszáz métert haladunk” – mondta a munkás. Eddig a vasútállomás övezetében a rendező pályaudvar és a Pescărușului utcai gyalogos felüljáróig több mint egy kilométer hosszan távolították el a síneket és a talpfákat. A leszerelt anyagokat elviszik a helyszínről. A munkások elmondása szerint hasonló munkálatokat végeznek a Szilvás térségében a Sebes-Körösön átívelő vasúti hidaktól a városközpont felé, a vasútállomás irányába is.

Mint azt már többször megírtuk, a Kolozsvár és a román–magyar határ közötti, 166,216 kilométer hosszú vasúti sínpálya korszerűsítést négy szakaszra osztották. A 9,36 milliárd lejes összköltségvetésű, uniós finanszírozású beruházás első szakasza Kolozsvár és Egeres között (30,41 kilométer) van; a második szakasz az Egeres és Kissebes közötti (36,53 kilométer); a harmadik szakasz a Kissebes és Élesd közötti (52,74 kilométer); a negyedik szakasz az Élesd – magyarországi határvonal közötti (46,74 kilométer) pályaszakaszt érinti. A munkálatok várhatóan 2026-ig tartanak majd. A korszerűsítés során megújítanak 33 vasúti hidat, 210 kishidat, öt alagutat, 75 vasúti átjárót közutakon, modernizálják a vasútállomásokat, és egyes állomásokon új épületeket is építenek, mint fog az történni a nagyváradi vasútállomásnál is.

Bihar megyében a leglátványosabb beruházások közé tartozik majd egy körülbelül 200 méter hosszú közúti aluljáró építése a mezőtelegdi vasútállomás közelében, hogy az Élesd és Belényes közötti 767-es megyei úton közlekedő autósok ne a síneken, hanem a sínek alatt közlekedhessenek. Látványosnak ígérkezik továbbá a váradvelencei vasúti pályaudvar lebontása, a helyén új állomást építenek. Ugyanakkor lebontják a Teodor Nes hidat is, helyette közúti aluljáró épül a sínek alatt. A Szilvásban a Sebes-Körös fölött áthaladó két vasúti hidat is újjáépítik. A teljes munkálatot 2026 augusztusáig be kell fejezni, ennek ellenére a munkálatok elég nehézkesen haladnak. A Bihoreanul hetilap a Román Államvasutak (CFR) adataira hivatkozva azt írja, hogy a Kolozsvár és Egeres közötti szakasz munkálatainak 11,44 százaléka készült el, az Egeres-Kissebes közötti szakaszon a munkálatoknak a 15,21 százalékát végezték el. A Kissebes-Élesd és az Élesd-magyar határ közötti szakaszokon egyenként több mint 10 százalékos az elvégzett munkálatok aránya.

Fotó: Alexandru Nitescu                                                                                                                                                                                                                                                  


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában