Programok

2 órája

Fellendült a nagykágyai egyházi élet

Hosszú idő után újra fellendült a közösségi élet Nagykágyán, amelyben nagy szerepet játszik, a tavaly Bálványosváraljáról érkező új református lelkész, Orbán Csaba és családja is.

Juhász Noémi

Hat gyerek mellett, ha kell vakációs bibliahetet tartanak, futballcipőbe bújnak, kirándulásokat szerveznek. Az egyházi élet mellett pedig a kultúrának is nagy teret szentelnek. Az egyházi élet fellendülésének egyik jele volt, hogy a vakációs bibliahéten bizonyos napokon egyszerre 38 gyerek tevékenykedett. „Minden nap egy-egy igét tanultak a gyerekek, mellé pedig egy fülbemászó dalt, hogy még jobban megmaradjanak az üzenetek az aprócska fejekben. Az igazi célunk az volt a néhány nap alatt, hogy már a legkisebbek is megtapasztalják a közösség áldásait, vágyjanak együtt lenni, életük élő legyen és ahogy növekednek a gyülekezet életének egyre fontosabb részeivé válljanak” – fogalmazott Orbán Veronka, a lelkipásztor felesége. Ezt követően egy kirándulás szervezése következett, a Nagykágyai Református Egyházközség tagjai Vajdahunyad és Déva várát is meglátogatták.

Végre a fiatalok is megmutatták, hogy az egyházért lehet dolgozni. Fodor Judith és Király Kriszta vezetésével a falu tizenéves fiataljai egy nagyon színvonalas szüreti bált hoztak össze. A népviseletbe öltözött nyolc pár, gazdag népdal repertoár kíséretében táncolták végig Nagykágya utcáit, majd hajnalig tartó mulatságba kezdtek, felemelő érzés volt ezt látni a mai lassan kultúra nélküli világban.

Október ötödikén pedig hosszú idő után újra Nagykágyán tett látogatást a magyarországi Tardona testvérgyülekezet 21 tagú küldöttsége. A program délelőtt istentisztelettel kezdődött. Orbán Csaba helyi lelkipásztor miután köszöntötte a vendégeket és természetesen a helyi gyülekezetet, igehirdetésre átadta a szót a tardonaiak lelkipásztorának, Mérten Nikolettnek. Biztosan nem véletlenül, de igazán stílusosra sikerült a prédikáció, amely a hithez, az Istenhez vezető utat írta le. Ennek elérésére, bizony gyakran nagy szükségünk van egymás segítségére és ez az út ugye nem ismer fizikai határokat. Az istentisztelet végén a vendégek az egyháznak egy nemzeti színű szalaggal átkötött Bibliát és a következő úrvacsorához újbort ajándékoztak, majd minden helyi résztvevőnek egy-egy tardonai hímzett könyvjelzővel, hűtőmágnessel kedveskedtek. A szüreti bálos fiatalok újra népviseletbe öltöztek és bemutatták az ezúttal picit rövidített műsorukat a vendégek legnagyobb örömére. A közös ebéd elfogyasztása után egy autóbusznyi csoport Sződemeterre, Kölcsey Ferenc szülőfalujába látogatott. A nap végén és a búcsú pillanataiban, biztosan mindkét gyülekezet fejében megfordult, hogy nagyon jó volt újra találkozni és remélhetőleg mihamarabb lesz folytatás. 

Orbán Csaba lelkipásztor ezúton is szeretné megköszönni minden egyes támogató és segítő ember munkáját és lassan megismerve őt, bizonyára hamarosan jönnek az újabb közösségépítő ötletek. Olyannyira, hogy Juhász Györggyel karöltve a legelső lépéseket meg is tették, hiszen hamarosan gyerekfoci edzések kezdődnek a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum tornatermében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában