Fejlesztés

2 órája

Rekreációs övezet épül Váradszöllősön

Közelebb került a megvalósításhoz a botanikus kertet és parkot magában foglaló váradszőllősi városi kert, miután jóváhagyták a projekt finanszírozását uniós forrásokból.

Forrás: bihon.ro

Fotó: Illusztráció

BN-összeállítás

A váradszőllősi városi kert kialakításának a projektjét az Északnyugati Regionális Program 2021-2027 keretében nyújtották be finanszírozásra, és kedvező elbírálást kapott az elképzelés – számol be közleményében a nagyváradi polgármesteri hivatal. A jóváhagyás után következik a szerződés aláírása, majd pedig a kivitelezésre kerül sor. A beruházás teljes költségvetése 123.594.195 lej áfával együtt, a kivitelezési időszak 24 hónap, azaz két év a kivitelezési szerződés aláírásától számítva. A műszaki tervek elkészültek, az önkormányzat kiírja a közbeszerzési eljárást, a munkálatok várhatóan 2025-ben fognak elkezdődni.

A váradszőllősi városi kert különleges kikapcsolódási övezet lesz a Trade Center, a Lotus bevásárlóközpont és az ortodox templom melletti szabad telken: helyet fog kapni itt egy zárt botanikus kert, egy melegház, továbbá gyalogos felüljáró és kilátó is. Az ott megépülő kétszintes, három bejárattal rendelkező fémszerkezetű ingatlanban a legtöbb helyet a melegház foglalja majd el, de helyet kap ott a Nagyváradi Egyetem munkatársai számára fenntartott terület is. Továbbá lesznek az épületben mellék- és műszaki helyiségek is az épületben, valamint bisztró. A földszintet három fő részre osztják: magára a melegházra, az egyetem által használt övezetre, amelyben multifunkciós előadóterem és laboratórium lesz, továbbá a személyzet által használt területre, itt a ruhatár, a mellék- és a műszaki helyiségek kapnak helyet. Az emeleti szint is három részre oszlik: a melegházra, az irodahelyiségekre és a bisztróra. A mozgáskorlátozottak hozzáférését is megkönnyítő kialakításokat is biztosítanak majd. Új elemként az üvegház fűtésére geotermikus vizet használnak, és az építmény tetőjének egy része zöldtető lesz, ami felfogja az esővíz egy részét, egy kisebb része pedig a városi csapadékelvezető csatornába kerül. A zöldtető segít a levegő tisztításában és hozzájárul a hőmérséklet csökkentéséhez – írja közleményében a polgármesteri hivatal.

Mind a kilátó, mind pedig a gyalogos felüljáró könnyű fémszerkezetű építmény lesz. A felüljáró a Pece pataktól indul a bevásárlóközpontig és három lépcsőn lehet majd feljutni rá. A kilátó háromszintes fedett építmény lesz, és fel lehet majd jutni rá a közparkból és a gyalogos felüljáróról is. A közparkot felparcellázzák, és mindegyik parcellán különböző növényeket ültetnek el, hogy minél változatosabb faunát biztosítsanak a helyszínen, mindazonáltal a terület mégis egységes park benyomását keltse. A parkban sétányokat, zöldövezeteket és különböző tájépítészeti elemeket alakítanak ki. A városi kertbe padokat, asztalokat, biciklitartókat, függőágyakat, díszítőelemként funkcionáló farácsokat, továbbá szemetes kukákat, ivókutakat, információs pannókat, útjelző tájékoztató táblákat stb. helyeznek majd ki. A beruházás során gyalogos ösvényeket és az autók számára behajtókat is építenek. Emellett 30 parkolóhelyet is kialakítanak abban az övezetben. A hivatal közleménye hangsúlyozza, hogy nagyon sok fát akarnak ott elültetni, és ezek mindegyike őshonos faj lesz, melyek könnyen tudnak alkalmazkodni a helyi mikroklímához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában