Összejövetel

3 órája

Románia vallási vezetői találkoztak a nagyváradi püspöki palotában

A vallásügyi államtitkárság szervezésében a nagyváradi római katolikus püspöki palotában tartották ma éves találkozójukat az ország vallási vezetői. A díszteremben zajló eseményen a résztvevők az egyház és az állam közötti kapcsolat aktuális kérdéseiről folytattak egyeztetéseket.

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Ciucur Losonczi Antonius

A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Gianpiero Gloder apostoli nuncius, a Vatikán bukaresti nagykövete és Marian Neacșu miniszterelnök-helyettes is. A házigazda Böcskei László római katolikus püspök mellett a magyar történelmi egyházakat Bogdán János Szabolcs és Dénes István Lukács, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, illetve főjegyzője, Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetője és Kovács István unitárius püspök képviselték. A helyi világi elöljárók közül meghívást kapott Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Florin Birta polgármester, Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke és Marcel Dragoș prefektus. A konferencia jelentőségét növelte, hogy első alkalommal szervezték meg egy fővároson kívüli, vidéki helyszínen.

Böcskei László megyés püspök a közelében levő Virgil Bercea görögkatolikus és Sofronie Drincec ortodox püspök nevében is köszöntötte az egybegyűlteket, Isten áldását kérve. Afelől biztosította őket, hogy valamennyi váradi vallásos közösség értékeli a jelenlétüket, arra való bátorításként könyvelve ezt el, hogy lebontva a minket elválasztó falakat, közösen kell keressük mindazt, ami szép, igaz és hitünk szerint értékes. Hangsúlyozta: napjainkban, amikor egy konfliktusokkal és feszültségekkel terhelt, perspektívák nélküli világban élünk, kötelességünk a lelki megújulás, melyre olyan nagy szüksége van a társadalomnak. Ezen a rendezvényen pedig egy asztalhoz ültek a világi és az egyházi elöljárók, vagyis tulajdonképpen mindazok, akik felelősek a közjóért. „Az ilyen találkozókon esélyt kell adnunk az intézmények közti párbeszédnek, mely oly fontos a mi sajátos tevékenységeinknek megszervezése szempontjából is. Az egyházi programok sohasem lehetnek csupán széljegyzetek a világi hatóságok határidőnaplójában, hanem mindig az őket megillető helyeken kell legyenek feltüntetve”, hangsúlyozta a váradi egyházmegye főpásztora.

Ciprian Vasile Olici vallásügyi államtitkár kijelentette: azért esett a választása Nagyváradra, mert nem csupán Európa egyik legszebb városa, hanem etnikai és kulturális sokszínűség, tolerancia jellemzi, és négy keresztény egyház püspöki székhelye. Ugyanakkor mikor erre jár, mindig lenyűgözi őt a felekezetek közti kiváló kapcsolat, melynek egyik fő motorja a katolikus püspökség. Azt is mondta az államtitkár: az egyházakat érintő jogszabályokat, törvényjavaslatokat nem fogja felsorolni, mert ezekkel a jelenlevők valószínűleg napirenden vannak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022-höz képest a klerikális személyzet bérezésére elkülönített költségvetési tétel 2024-ben 78 százalékkal nőtt, 781 millió lejről 1,3 milliárd lejre. Ugyanakkor az egyházak világi alkalmazottainak fizetésére elkülönített pénzforrás majdnem megduplázódott, azaz 444 millió lejről 876 millió lejre emelkedett. Az állam jelentősebb összeggel finanszírozza a felekezetek szociális, kulturális jellegű projektjeit is, több mint 120 százalékkal a korábbihoz képest az utóbbi másfél esztendőben. Emellett a tanácskozáson mellette ülő Bogdan-Gruia Ivan miniszter (Kutatásért, Innovációért és Digitalizációért felelős Minisztérium) támogatásával egy honlapot szándékoznak létrehozni a romániai templomokról, imahelyekről. Számos projekttel és kiadvánnyal készülnek 2027-re, amikor a vallásügyi államtitkárság működésének 165. évfordulóját fogja ünnepelni, és új székhelyet kap majd a kormánytól „ajándékba”, jelezte Ciprian Vasile Olici.

Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az általa képviselt tárca megbízható partnerekként mindig támaszkodhatott az egyházakra, amelyek véleményére, meglátásaira tekintettel voltak az új közoktatási és felsőoktatási törvényeknek a kidolgozásakor is.

Az eszmecsere és az ebéd után a délutáni órákban a résztvevők felkeresték a város fontosabb istentiszteleti helyeit: a római katolikus székesegyházat, az ortodox zsinagógát, az ortodox székesegyházat, a görögkatolikus katedrálist és az újvárosi református templomot, valamint megemlékeztek a holokauszt romániai áldozatairól is, melynek aktualitását az adta, hogy október 9-én van az emléknapjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában