Drónokkal, rakétákkal támadták éjjel az oroszok Ukrajnát – frissül

950. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Megsérült kórházépület Szumiban

Forrás: AFP

Cikkünk frissül

Ukrán légvédelem: az orosz erők 73 drónnal és három rakétával támadtak vasárnap éjjel

Az orosz hadsereg 73 drónnal és három rakétával támadta Ukrajnát hétfőre virradóan – közölte hétfőn reggel az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint 67 drónt és egy rakétát lelőtt a légvédelem, három további drón útját nem sikerült nyomon követni. Áldozatokról és károkról nem érkezett jelentés.

A légvédelem egy X-59/69 típusú irányított légi rakétát és 67 Sahed drónt lőtt le Kijev, Cserkaszi, Vinnyica, Kirovohrad, Zsitomir, Poltava, Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Dnyipro és Mikolajiv megyék fölött.

Az ukrán légierő azt is közölte, hogy egy drón Fehéroroszország felé elhagyta az ország légterét.

A Kijevet támadó összes drónt sikerült megsemmisíteni – közölte Szerhij Popko, a Kijevi Katonai Közigazgatás vezetője Telegram-csatornáján. Az előzetes információk szerint a fővárosban nem keletkeztek károk.

A légitámadás visszaverésében az Ukrán Védelmi Erők légiereje, légvédelmi rakétacsapatai, mobil tűzcsoportjai és elektronikai hadviselési egységei vettek részt.

Putyin vérfagyasztó üzenetet küldött

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz nemzethez intézett beszédében a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint a Zaporizzsjai és a Herszoni területek Oroszországhoz való „visszacsatolásának” évfordulóját méltatta. Az elnök hangsúlyozta ennek a fordulatnak a jelentőségét, amelyet hosszú, nehéz évek és próbák előztek meg.

Szívből gratulálok hazánk valamennyi polgárának ehhez a valóban sorsdöntő eseményhez

 – fogalmazott Putyin, utalva arra, hogy a Donyecki és a Luhanszki régiók lakói már nyolc éve éltek állandó ágyúzások és blokádok elviselhetetlen körülményei között. Kiemelte, hogy ezek az emberek szembeszegültek a kijevi fegyveres államcsínnyel, amely meg akarta őket fosztani történelmi anyaföldjüktől.

Az elnök a beszédében az orosz katonai akció szükségességét is hangsúlyozta, felszabadító jellegűnek nevezve azt, és köszönetet mondott a volt ukrajnai területek lakóinak a kitartásért és az ősi orosz értékek megőrzéséért. 

Ma mindannyian együtt védjük a gyermekeink és unokáink biztonságos, boldog jövőjét, közös sorsunkat, nagy elődeink eredményeit és győzelmeit

 – mondta.

Putyin a beszédében további segítséget ígért azoknak az embereknek, akik az elfoglalt területeken újjáépítési munkákban vesznek részt, és köszönetet mondott az összes orosz állampolgárnak, aki hozzájárul a közös ügyhöz. Az elnök azzal zárta beszédét: – Igazunk van, és minden kitűzött célt el fogunk érni.

Csaknem tizenegyezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 5285-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5564-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában