Csúcstalálkozó

13 órája

Európának érdeke a béke megteremtése, a migráció megfékezése és a versenyképesség javítása (videó)

Európának együtt kellene dolgoznia az ukrajnai béketeremtés, a tömeges illegális migrációs hullámok megállítása és a gazdasági versenyképesség mielőbbi visszanyerése érdekében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Salzburgban.

MW

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Salzburgi Európa-csúcstalálkozón elmondott beszédében mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy az emberiség jelenleg a veszélyek korában él, és az EU is rendkívüli kihívásokkal néz szembe mind a fizikai, mind a gazdasági biztonságát illetően.

Rámutatott, hogy Ukrajnában már mintegy ezer napja háború dúl, s ezzel párhuzamosan immár tíz éve szembesül a kontinens tömeges illegális migrációs áradatokkal, ráadásul a gazdasági kérdések is erősen ideológiai színezetet kaptak a közösségben.

Hogy mit javasolnánk, szerintünk mi lenne az Európai Unió érdeke? Ez nem egy mainstream álláspont lesz. (...) De mi abban hiszünk, hogy Európának érdeke, hogy Ukrajnában a béke felé haladjanak a dolgok. Európának érdeke, hogy végre megfékezze a migrációs hullámokat. És Európának érdeke az is, hogy a gazdaságban józan észen alapuló döntéseket hajtson végre

– sorolta.

Majd aláhúzta, hogy ebből Magyarország kész kivenni a részét, és kiemelte, hogy a kormány külpolitikai stratégiája három dologra alapul: 

minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely az ukrajnai béke elérését célozza, mindent megteszünk a nemzeti szuverenitás megőrzése és a gazdasági semlegesség érdekében.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Európában konszenzus van arról, hogy Ukrajnában nagy a baj, és még a mostaninál is nagyobb lehet, a harcok egyre hevesebbek, a tél közeledik, a szankciók pedig nem működnek.

Szavai szerint a kérdés csupán az, hogy mindebből milyen következtetéseket kell levonni, s ezen a téren két megközelítés létezik. Az egyik a fegyverszállítások fokozásának, a további szankciók elfogadásának, az átadott fegyverek oroszországi célpontok elleni bevethetőségének pártján áll.

A másik megközelítés szerint fegyverszállítás helyett tárgyalásokat kellene kezdenünk, és végül békés megoldást kellene találnunk, hogy megmentsük az emberi életeket

– jelentette ki.

A két megközelítés közötti különbség az, hogy az első már ezer napja tart és egyszerűen nem működik. A második megközelítésnek pedig eddig esélye sem volt. Úgy gondoljuk tehát, hogy esélyt kellene adni a második megközelítésnek. Megpróbálnunk arra koncentrálni, hogy hogyan lehet békét teremteni, és hogyan ne hosszabbítsuk meg a háborút

- tette hozzá.

Ezt követően rátért a szuverenitás védelmére, külön érintve a migráció témáját is. Emlékeztetett, hogy 

Magyarország jelenleg pénzügyi szankciók alatt áll, és azt mondta, hogy ennek oka, hogy hazánk az EU külső határait védi, világossá téve, hogy senki nem léphet be illegálisan az ország területére.

Tudatta, hogy a hatóságok az utóbbi évek folyamán több mint félmillió illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg. Ennek kapcsán pedig kifejtette, hogy a nemzetközi jog kimondja, hogy amennyiben valaki lakóhelye elhagyására kényszerül, akkor az első biztonságos ország területén maradhat átmeneti jelleggel, de nincs szó „második, harmadik, negyedik, ötödik, tizedik biztonságos országról”.

Ha nem tudunk visszatérni a nemzetközi jog alapjaira, akkor nem fogjuk tudni megvédeni a kontinens biztonságát

– figyelmeztetett.

A miniszter végül a gazdasági semlegességről beszélt, nagy fenyegetésnek nevezve egy esetleges újabb gazdasági hidegháború kezdetét, a világ újbóli blokkosodását, ami élesen ellentétes hazánk érdekeivel.

Leszögezte, hogy 

Magyarország ehelyett továbbra is az összeköttetésekben, Kelet és Nyugat civilizált együttműködésében érdekelt, amelyből már eddig is sokat profitált.

Példaként hozta fel, hogy hazánk a világ azon három országa között van, ahol mára mindhárom német prémium autómárka gyárral rendelkezik, s eközben a tíz legnagyobb keleti elektromosakkumulátor-gyártó közül öt is a letelepedés mellett döntött, méghozzá elsősorban az erős német jelenlét miatt.

És ha mesterséges akadályokat gördítünk az egész kontinens gazdasági teljesítményét meghatározó cégek stratégiáinak útjába, akkor óriási problémákat okozhatunk, és az Európai Unió versenyképessége még az eddiginél is jobban meggyengülhet

– fogalmazott.

„Tehát a valóság és a politikai színtér között sokszor hatalmas különbség van. És ha ez megmarad, akkor sajnos nem látjuk az utat az Európai Unió versenyképességének visszaszerzéséhez” - fűzte hozzá.

„Együtt kell dolgozni annak érdekében, hogy Ukrajnában béke legyen, hogy meg tudjuk védeni Európát a tömeges illegális migrációs hullámoktól, illetve hogy visszanyerjük gazdasági versenyképességünket”

– összegzett.

Menczer Tamás: mi a világon minden irányban szeretnénk együttműködni

„Az elmúlt öt évben minden évben keletről érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, háromszor Dél-Koreából, kétszer Kínából. Tehát a legtöbb pénz, ha úgy tetszik, a volumene a beruházásnak, de ha a darabszámot nézzük, hogy ki csinálta a legtöbb beruházást, mindig németek voltak az élen. És a magyarok előkelő helyen, a németek mögött” – mondta a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalára feltöltött videójában. Mint kifejtette, hazánknak kiegyensúlyozott a beruházási, külgazdasági politikája. 
„Ez a gazdasági semlegesség, amit úgy lehet megfogalmazni, hogy mi a világon minden irányban szeretnénk együttműködni gazdaságilag keletre is, nyugatra is, délre is. Beruházás, energia, kereskedelem minden irányba, mert csak így lehet gazdasági növekedést elérni a jövő évben, ez a 3–6 százalék, amit a szakemberek szoktak mondani, és ez a növekedés teszi lehetővé azt, hogy az embereket érintő intézkedéseket végre tudjuk hajtani.
Közösen meg tudjuk csinálni, Magyarország meg tudja csinálni, és ha önök támogatnak bennünket a nemzeti konzultáció során, akkor meg is fogjuk csinálni” – hangsúlyozta Menczer Tamás.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában