Ünnep Kolozsváron

2 órája

Lázár János: a végén mindig a magyaroknak lesz igazuk (videó)

Érdemes a magyarokra figyelni, mert a végén mindig a magyaroknak lesz igazuk: így volt ez 1848-cal, 1956-tal is és így lesz 2024-gyel is – hangoztatta Lázár János szerdán a Kolozsvári Magyar Operában, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen.

MW

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen a Kolozsvári Magyar Operában 2024. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Magyarország építési és közlekedési minisztere rámutatott: minden nemzeti ünnep az összetartozás üzenetét hordozza. A nyelvében, kultúrájában, történelmében összetartozó magyarság örökösen kisebbségben élt, ez azonban nem önfeladásra tanította, hanem arra, hogy csak magára számíthat – tette hozzá.

Összeköt bennünket tehát ez is: a függetlenség utáni vágyunk. Ez a kurucos, makacs akarása annak, hogy minden korban magabíró nemzet maradjunk

– fogalmazott a miniszter.

Lázár János szerint olyan magabíró nép a magyar, amely nyitott az együttműködésre, de a sorsát meghatározó döntéseket önállóan hozza meg.

Szövetség igen, gyámság soha. Lojalitás igen, önfeladás soha. Integráció igen, asszimiláció soha

– szögezte le a Facebookon élőben közvetített kolozsvári ünnepi beszédében.

Kifejezte meggyőződését, hogy ez a jelenkori politikának az egyik legfontosabb kérdése, az új ideológiai választóvonal: önrendelkezés vagy önfeladás.

A magyarokat 1956 is összeköti, de Lázár János szerint otthon kevesen tudnak arról, hogy az anyaországi és a romániai magyarok milyen aránytalan módon részesültek ’56 történetéből.

Míg az anyaországnak ’56 forradalom volt és szabadságharc, a remény időszaka és csak azután a megtorlásé, Erdélyben jószerivel csak a megtorlás volt: a forradalmat „jó előre elfojtották”, mégis ürügyként szolgált a bukaresti vezetésnek arra, hogy még kirekesztőbben lépjen fel az erdélyi, a partiumi, a moldvai magyarokkal szemben – emlékeztetett.

„Onnantól kezdve a romániai magyarság kettős kisebbségben élt: kollektív bűnösként. Üldözve azért, mert őshonos kisebbségként otthon merészelt lenni egy másik államban és üldözve azért, mert ’56-ban megmutatkozott, átragyogott rájuk a testvéreik szabadságvágya. 1956 azonban nem volt kudarc. Áldozat igen, de hiábavalóság nem”

 – hangsúlyozta Lázár János.

Hozzátette: a Fidesznek ’56 „szent és sérthetetlen”, politikája és programja, szabadságvágya és az önrendelkezés iránti elkötelezettsége az ötvenhatosok igazságain alapul.

56 és 89 között Budapesten a mi politikai közösségünk épített hidat. Nekünk szentségtörés már az is, ha valaki párhuzamot von az ötvenhatos magyarok és mondjuk a mai ukránok között

– szögezte le a miniszter.

Szerinte az anyaországi és külhoni magyarokat nemcsak a történelem, hanem a jelen, országaik és közösségeik közötti együttműködés számos ígérete is összeköti. Az építési és közlekedési miniszter ezek között említette azt, hogy meg fogják építeni a Budapest–Kolozsvár nagysebességű vasutat, befejezik a két ország nagyvárosait összekötő autópályákat.

Emlékeztetett: Románia schengeni tagságának Magyarország volt a legelszántabb és leghűségesebb támogatója, mert a 21. században Trianonra már a schengeni határ eltörlése a válasz.

Rámutatott: a magyarok és románok közötti fizikai és lelki akadályok lebontásában a budapesti kormánynak kiváló szövetségese a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és annak elnöke. Kifejezte meggyőződését, hogy Kelemen Hunor képes lesz visszavinni az RMDSZ-t oda, ahova „egy őshonos nemzeti kisebbségnek joga szerint lennie kell”: az állam vezetésébe.

A magyarokról senki sem hozhat döntést a magyarok nélkül

– szögezte le a magyar nemzeti ünnep alkalmából rendezett kolozsvári megemlékezésen Lázár János.

A miniszter szerda délután Csoma Botonddal, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: azért látogatott Kolozsvárra, hogy megemlékezzen az ’56-os forradalom erdélyi áldozatairól, másrészt, hogy támogassa az RMDSZ-t a kampányban.

A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint Lázár János úgy értékelt: 

az RMDSZ az elmúlt 20 esztendő legjobb választási eredményét érte el a júniusi önkormányzati és európai parlamenti választásokon, de ősszel újabb fontos politikai küzdelemben kell helyt állnia.

Szükség van rá, hogy a romániai magyarság minél nagyobb arányban vegyen részt a parlamenti választáson, hiszen ennek sokkal nagyobb a tétje: egyrészt, hogy Románia milyen irányba halad tovább, másrészt, hogy mi történik a magyar közösséggel a következő években

 – idézte Lázár János felhívását a kolozsvári hírportál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában