Közel-keleti konfliktus

2 órája

Uniós biztos: Libanon további destabilizálódása széleskörű hatással lehet a régióra – frissül

Az izraeli–palesztin háború 382. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A mentők túlélőket keresnek a romok alatt egy nappal azután, hogy 2024. október 22-én izraeli légicsapás érte Bejrút déli külvárosát

Forrás: AFP

Fotó: IBRAHIM AMRO

Cikkünk frissül!

Izrael állítása szerint nem támadta a legnagyobb bejrúti kórházat

Az izraeli légierő újabb légicsapásokat mért az Iránból támogatott Hezbollah síita szervezet infrastruktúrájára Bejrútban, de nem támadta a legnagyobb libanoni kórházat – közölte kedden az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, reagálva arra, hogy libanoni közlés szerint a kórház közelében izraeli légtámadásban sokan meghaltak és megsebesültek.

Az izraeli katonai repülőgépek hétfőn késő este a bejrúti Rafík Haríri kórház közelében eltalálták a Hezbollah egyik létesítményét, de a kórház épülete nem volt cél – közölte az IDF.

A támadásnak 13 halálos és 57 sebesült áldozata van, károk a kórházépületben is keletkeztek – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium.

Az izraeli légierő keddre virradóra támadta a Hezbollah több más létesítményét, köztük a bejrúti haditengerészeti bázist, amelyen gyanúja szerint a milícia is tart hajókat, valamint kísérleteket és fegyvereseinek kiképzését végzi. Közben az izraeli szárazföldi erők is folytatják a Hezbollah dél-libanoni létesítményei elleni támadásokat is – tette hozzá a szóvivő.

A Hezbollah kedd hajnalban ismét rakétákkal támadta Izrael középső részét, emiatt ebben az országrészben megszólaltak a légoltalmi szirénák. Az IDF közlése szerint a rakéták többségét elfogták, de egyikük becsapódott lakatlan helyen. A Hezbollah utólag közölte, a támadással a Vaskupola légvédelmi rendszer Tel-Aviv melletti ütegét vette célba.

Sok halálos és sebesült áldozata van egy izraeli légitámadásnak a legnagyobb bejrúti kórház közelében

Újabb súlyos izraeli légitámadás érte hétfőn este a libanoni fővárost, a legnagyobb állami kórház közelében, és tizenhárom ember – köztük egy gyermek – meghalt, további 57 pedig megsebesült – derül ki a libanoni egészségügyi minisztérium friss adataiból.

A Rafík Haríri Kórházban is kisebb károk keletkeztek az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotósa szerint.

A kórház Bejrút déli külvárosának peremén található, az Irán-barát Hezbollah síita szervezet egyik fellegvárában, amelyet Izrael hetek óta intenzíven bombáz.

A legfrissebb adatok szerint az izraeli ellenség támadásában a Haríri kórház közelében lévő Dzsnah körzetben 13 ember, köztük egy gyermek vesztette életét, a sebesültek száma pedig 57, közülük 17-et kórházba kellett szállítani, és ezek közül is heten válságos állapotban vannak

– közölte a tárca.

Az izraeli hadsereg hétfőn bejelentette, hogy 24 óra alatt a Hezbollah libanoni síita szervezet mintegy háromszáz létesítményét támadta, miután a szervezet elleni offenzíváját kiterjesztette annak pénzügyi rendszerére, konkrétan a hozzá kötődő bankhálózatra is.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala hétfőn elítélte a civil létesítményekben okozott „jelentős károkat”, amelyeket a Hezbollah bankhálózata elleni bombázás okozott.

Az AFP hivatalos adatokon alapuló számítása szerint legkevesebb 1489 ember vesztette életét Libanonban szeptember 23-óta, amikor is az izraeli támadások intenzívebbé váltak.

Uniós biztos: Libanon további destabilizálódása széleskörű hatással lehet a régióra

Fennáll a veszélye annak, hogy ha Libanon tovább destabilizálódik az izraeli fellépés miatt, annak széleskörű hatása lesz a régió békéjére és biztonságára és azon túl is – jelentette ki a válságkezelésért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Izrael libanoni katonai fellépésével kapcsolatban tartott vitán kedden.

Janez Lenarcic a vita során hangsúlyozta:

a romló humanitárius helyzet és a járványok kitörésének veszélye arra hívja fel a figyelmet, hogy azonnal fel kell lépni a konfliktust fokozódásával szemben és tűzszünetre van szükség.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) elleni izraeli támadásokkal kapcsolatban azt mondta: a misszió szerepe kulcsfontosságú a térségben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata kimondja, hogy Dél-Libanonban az ország hadserege mellett, mint fegyveres testület kizárólag az UNIFIL-misszió állomásozhat – emlékeztetett.

A libanoni fegyveres erők az ország önállóságát és védelmét szavatolják, ami Izrael biztonságát is szolgálja

– fogalmazott Lenarcic, majd azt mondta: az EU elkötelezett a libanoni hadsereg támogatása, valamint az ENSZ-misszió együttműködésének erősítése mellett.

Az ENSZ Ideiglenes Libanoni Erői (UNIFIL) francia kontingensének tagjai 
Fotó: Mahmoud ZAYYAT / Forrás:  AFP

Az Európai Unió elítéli az UNIFIL elleni, a nemzetközi jog megsértésének számító izraeli támadásokat és azok elkerülésére szólít fel - hangsúlyozta. Hozzátette: biztosítani kell, hogy az ENSZ-misszió személyzetét és a polgári lakosságot minden körülmények között megvédjék, valamint azt, hogy ne támadják a polgári infrastruktúrát.

A nem szűnő támadások intenzitásának fokozódása arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbinál még sürgetőbb a fegyverszünet – tette hozzá beszédében a válságkezelését felelős biztos.

Hölvényi György: Libanon teljesen reménytelen helyzetben van

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Izrael libanoni katonai fellépésével kapcsolatban tartott vita során elmondott felszólalásában mindenek előtt kijelentette: Libanon teljesen reménytelen helyzetben van.

HÖLVÉNYI György
Hölvényi György a KDNP EP-képviselője
Fotó: Purger Tamás / Forrás:  MTI

Szavai szerint az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia közötti, évek óta várható konfliktus kirobbanásának veszélyét sem a nemzetközi közösség, sem pedig a libanoni politikai erők nem kezelték. Figyelembe kell venni, hogy a keresztény, valamint a szunnita és a síita felekezetek közötti egyensúly jelenti Libanont – emelte ki.

A politikus azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak és tagállamoknak sokkal többet kell tenniük a helyzet rendezése érdekében, ahogy gátat kell vetniük a humanitárius krízis további terjedésének is. A Libanon déli részén szolgálatot teljető ENSZ békefenntartók munkája szavatolta biztonságot minden körülmények között meg kell őrizni – hangoztatta.

Libanon kizárólag nemzetközi segítséggel tud talpon maradni, önmagában az ország erre többé már nem képes

– hívta fel a figyelmet felszólalásában a kereszténydemokrata EP-képviselő.

A hétfői eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában