Ellenőrzés

2 órája

Napokon belül megnyitnak Albániában a migránsközpontok (videó)

Nem sérül a nemzetközi védelemhez való jog az Albániában működtetett, de Olaszország hatáskörébe tartozó migránstáborokban – hangoztatta Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter az olasz baloldali ellenzék által Guantanamóhoz hasonlított központok megnyitását követően.

MW

Egy olasz rendőr áll egy nemrég épült, olasz irányítású migránsközpontban Shengjin kikötőjében

Forrás: AFP

Fotó: Adnan Beci

A belügyi tárcavezető azt mondta, hogy a következő csoportot, amely az észak-afrikai partokról indul el és Olaszország felé tart, már az albániai táborokba szállítják.

A nemzetközi vizeken kimentett migránscsoportokat a parti őrség „gyűjti össze”, és az olasz tengerészet háromszáz fő befogadására képes hajójára szállítja, amely vasárnaptól Olaszország és Afrika között állomásozik.

A hajón történik a bevándorlók első azonosítása: a nőket, gyermekeket, betegeket, sérülteket Lampedusára viszik tovább, a férfiakat Albániába szállítják.

A Shengjinben és Gjaderben felállított központok pontosan ugyanolyan táborok, mint amelyekből már tíz működik Olaszországban is – tette hozzá Matteo Piantedosi az Il Foglio politikai napilap sajtótalálkozóján szombat este. Hangsúlyozta, hogy öt méter magas kerítéssel körbevett, de „szögesdrót nélküli” táborokról van szó, amelyeknek elsődleges célja a menedékkérelemre jogosultak kiszűrése lesz.

A belügyminiszter szavai szerint az albániai táborok „olasz határellenőrzési állomásokat” képviselnek.

Azonosítás és menedékkérelem 

Az első táborban, Shengjinben újabb azonosítási eljárást végeznek, és a bevándorlók menedékkérelem iránti igényüket is bejelenthetik. A kérelmek lehető leggyorsabb elbírálása egy tízfős olasz bírói csapat feladata lesz. Addig a menedékkérőket Gjaderben helyezik el: ha kérelmük elfogadásra talál, Olaszországba szállítják át őket, ha a kérelmet elutasítják, akkor kiutasítás vár rájuk. Jelenleg a menedékkérelmek elbírálása legalább négy hetet vesz igénybe, de az esetek többségében több hónapig tart.

Olaszország az első, amely nem saját területén, de Európában telepített migránstáborokat, a nem uniós tagállam Albániában, amely Róma legközelebbi tengeri szomszédjának számít. A két táborban a számítások szerint egyszerre valamivel több mint háromezer embert tudnak elhelyezni. A központokban csaknem félezer olasz rendőr, orvos és más személyzet szolgál.

A civil szervezetek hajói továbbra is az olasz partokon köthetnek ki, de az SOS Méditerranée nevű szervezet úgy vélte, ha hajójukat végül az olasz hatóságok Albánia felé irányítják, nem lesz más választásuk, mint ott kikötni.

Nem sérül a nemzetközi védelemhez való jog

 – szögezte le Matteo Piantedosi a baloldali ellenzéknek üzenve, amely Guantanamóhoz hasonlította az albániai központokat. A Demokrata Párt (PD) főtitkára, Elly Schlein szerint a táborok következő ötéves fenntartására szánt nyolcszáz millió eurót a római kormánynak inkább az egészségügyre kellene fordítania.

Edi Rama albán kormányfő a La Repubblica napilapban vasárnap megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az országa területén működtetett olasz táborokból a bevándorlók nem léphetnek ki. „Ami a táborokban történik, az olasz hatáskörbe tartozik, az albán kormányt nem érinti” – jelentette ki Rama.

A táborok célja az emberkereskedelem visszaszorítása

Az Emberi Jogok Európai Bírósága október elején elfogadhatatlannak találta Olaszország korábbi döntését, amellyel megemelte a biztonságosnak tartott országok számát, Bangladest, Egyiptomot és Pakisztánt is közéjük sorolva. Az onnan érkezők nem számítanak majd menedékkérőnek az albániai táborokban sem.

Giorgia Meloni olasz kormányfő kijelentette, a táborok célja az emberkereskedők csónakjainak megállítása, hiszen nem mindenki vállalja a tengeri átkelést, ha nem kap garanciát, hogy az Európai Unió területén ér partot. Másrészt „csak azt akarjuk Olaszországba beengedni, aki valóban jogosult a nemzetközi védelemre” – mondta Meloni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában