Bezárták a poznańi orosz konzulátust a lengyelek, fájdalmas választ ígérnek az oroszok – frissül

973. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

Ukrán katonák egy hexakopter drón próbarepülésére készülnek 2024. október 22-én a keleti donyecki régióban

Forrás: AFP

Fotó: Genya Savilov

Cikkünk frissül

Megsemmisítő csapást mért az ukrán állásokra a Szu–34-es 

Az orosz légierő drámai precíziós támadást hajtott végre ukrán célpontok ellen Kurszk közelében – írja a Magyar Nemzet. A Telegramon közzétett videó sokkoló részleteket tár fel a műveletről.

Fájdalmas választ ígérnek az oroszok

Lengyelország „fájdalmas” választ fog kapni a poznańi orosz konzulátus bezárására – jelentette ki kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, aki ellenséges lépésnek nevezte a lengyel intézkedést.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter keddi sajtóértekezletén közölte, hogy Varsó a nyugat-lengyelországi Poznańban működő orosz konzulátus bezárásával válaszol a Lengyelországban és a szövetséges országokban az utóbbi időben történt szabotázsakciókra.

A lengyelek bezárak egy orosz konzulátust

Varsó a nyugat-lengyelországi Poznańban működő orosz konzulátus bezárásával válaszol a Lengyelországban és a szövetséges országokban az utóbbi időben történt szabotázsakciókra – jelentette be keddi sajtóértekezletén Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter.

Sikorski szerint

a szabotázsakciók, valamint a lengyel–fehérorosz határ destabilizálása és a kibertámadások a hibrid háború részét képezik.

A lengyel hatóságok által folytatott nyomozásra hivatkozva a miniszter Oroszországot nevezte felelősnek a Lengyelországban és a vele szövetséges országokban az utóbbi hónapokban történt szabotázsakciókért.

Ezért úgy döntöttem, hogy visszavonom a működési engedélyt az Oroszországi Föderáció poznani konzulátusa számára, annak személyzetét pedig nemkívánatos személyeknek nyilvánítjuk

– jelentette ki Sikorski.

Ukrajna lakossága több mint 10 millió fővel csökkent

Ukrajna lakossága több mint 10 millió fővel csökkent az ország ellen 2022 februárjában indított orosz támadás óta, a kivándorlás növekedése és a termékenység csökkenése miatt – jelentette ki az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) regionális igazgatója kedden.

Florence Bauer kiemelte, hogy jelentésüket az ukrán kormány adatai alapján állították össze; hozzátéve, hogy

az ország már a háború eszkalációja előtt is komoly demográfiai gondokkal nézett szembe, mivel a tömeges kivándorlás miatt a legalacsonyabb népesedési rátával rendelkezett Európában.

Zelenszkij: Újabb koreai egység készülődhet

Napi videójában a katonai főparancsnokra hivatkozva azt mondta az ukrán elnök, hogy akár két, egyenként 6000 fős észak-koreai katonai egység is készülődhet az Ukrajna elleni bevetésre.

Volodimir Zelenszkij szerint ha Észak-Korea be tud avatkozni az európai háborúba, az azt bizonyítja, hogy nem elég erős az Oroszországra nehezedő nemzetközi nyomás.

Papíron feltűnően sok a rokkant

Kiugróan magas a rokkantak aránya az ukrán vám-, adó-, nyugdíjpénztári és önkormányzati tisztviselők körében – legalábbis papíron, ami okot ad arra, hogy ezeket a leszázalékolási eseteket sürgősen felülvizsgálják – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nyíltan arra utalt, hogy a nemrég kiderült ügyészi botrány után ezekben a munkakörökben is csalással és megvesztegetéssel juthattak emberek rokkantsági igazolásokhoz, csak hogy elkerüljék a katonai szolgálatot.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. október 22-én az ukrán–magyar határszakaszon 5072 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3876 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában