Díszünnepség

2 órája

Sulyok Tamás: ma egy szuverén és független Magyarország ünnepel

Ma egy szuverén és független Magyarország, egy büszke és szabad nép ünnepel – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában.

MTI

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában 2024. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ma minden magyar közösségben illően és tisztelettel hajtanak fejet a nemzet becsületét visszanyerő, a hazát szabaddá küzdő bátor magyarok emléke előtt – tette hozzá az államfő.

Emlékeztetett: hatvannyolc éve bátor magyar szívek sora állt össze, megannyi különböző magyar sors olvadt eggyé, hogy többé szét ne tudják választani.

VASHEGYI György
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadása Vashegyi György vezényletével az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában 2024. október 23-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, valamint Pintér Sándor belügyminiszter is.

Sulyok Tamás kiemelte: 1956 dicsőséges két hetében megnemesedett a nemzet, újra olyanokká váltunk, amilyenek ismét szerettünk volna lenni. Magabíróvá, akik többé nem szolgálnak idegen érdekeket, akik saját útjukat járják, akiknek sorait nem bonthatják meg emberellenes eszmék – mondta, hozzáfűzve: tiszta, határozott és egységes, aztán pedig hős, állhatatos, a végén pedig győztes nemzetté.

A magyar nép szabadon vállalt áldozatának döntő szerepe volt abban, hogy a Szovjetunió régi erejét többé nem tudta visszanyerni - emlékeztetett, hozzátéve: 1956 októbere után a világ már sosem lett olyan, mint volt.

Ehhez pedig szükség volt egy kis nép nagy szívére és erejére. Egy kisemmizett nemzet huszáros talpra állására

– hangsúlyozta.

Október 23-a a győzelem ünnepe, nem a vereségé – mondta, hozzátéve: nem két hétre kivívott szabadságról van szó, hanem sokkal többről, a jelen Magyarországának szabadságáról.

Kiemelte: 1956 emléke minden magyaré, az egész magyar társadalomé, nem sajátíthatja ki senki. Az 1956-os forradalom és szabadságharc máig ható igazodási pont, és az is marad, míg szabad szívű magyar él a földön.

SULYOK Tamás
Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

Hogy méltók legyünk hőseinkhez és mártírjainkhoz, újra és újra hitet kell tennünk 1956 szellemisége mellett - mutatott rá az államfő, kiemelve: a mi szabadságunk fakad 1956 hőseinek áldozatából.

Hozzátette: most nekünk kell féltve vigyázni a magyarok szabadságára, és megbonthatatlan egységgel kiállni a szuverén haza mellett.

ORBÁN Viktor; LÉVAI Anikó; PINTÉR Sándor
Orbán Viktor miniszterelnök (k) az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában 2024. október 23-án. A kormányfő mellett felesége, Lévai Anikó, balról Pintér Sándor belügyminiszter
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A történelemi tapasztalat szerint valahogy mindenkinek beletörik a bicskája, ha a magyarok szuverenitását semmibe akarja venni – közölte. Mindig a haza és a szabadság a jelszó, amely cselekvésre ösztönöz, éltetője, győzelemre vivője a nemzetnek – mondta.

Mi itt vagyunk, az elnyomók pedig már sehol – hangsúlyozta az államfő, kiemelve:

 itt vagyunk szuverén, magabíró nemzetként, hőseink nevét pedig büszkeséggel említjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában