Megbeszélés

2024.05.13. 17:46

Az EU jövőbeni közös agrárpolitikájáról tárgyalt a kormányfő az uniós mezőgazdasági biztossal

Agerpres

Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztost fogadta hétfőn Marcel Ciolacu a Victoria-palotában. A megbeszélésen a román miniszterelnök az európai mezőgazdaság további anyagi támogatását szorgalmazta, és azt kérte, hogy ne legyenek többé különbségek a tagállamoknak nyújtott hektáronkénti támogatások között.
Ciolacu az Európai Unió jövőbeni közös agrárpolitikájáról (KAP) egyeztetett a mezőgazdasági biztossal, ugyanakkor szóba került az ukrajnai háború következményei által érintett gazdák helyzete és az élelmiszer-biztonság kérdése is.
A miniszterelnök kifejtette, a román kormány szorgalmazza, hogy a jövőbeni közös agrárpolitika keretében is jelentős pénzügyi forrásokat biztosítsanak az európai mezőgazdasági ágazat számára a termelők védelme és az EU globális piacokon való versenyképességének biztosítása érdekében. Mint elmondta, átfogó megközelítésre van szükség, amely figyelembe veszi a gazdasági és társadalmi szempontokat, beleértve a vidékfejlesztés igényét is. 'Egyszerűsítenünk kell a közös agrárpolitika végrehajtásának szabályait és mechanizmusait, hogy az könnyebben alkalmazkodhasson az előre nem látható geopolitikai és éghajlati eseményekhez' - mondta Marcel Ciolacu a találkozón.
A kormányfő azt is kérte, hogy a jövőbeni közös agrárpolitikában ne legyenek többé különbségek az uniós tagállamoknak nyújtott hektáronkénti támogatások között.
A találkozón a felek üdvözölték Románia "kiegyensúlyozott reakcióját", amellyel az ukrán gabonatranzit biztosításának és a gazdák követeléseinek is sikerült eleget tennie. Ciolacu azt mondta, Románia továbbra is számít az Európai Bizottságra az EU és Ukrajna közötti élelmiszer-kereskedelem monitorozásában, hogy megakadályozhassa a piac torzulásait, amelyek a romániai termesztőket is hátrányosan érintenék - olvasható a közleményben.
A felek egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak meg kell őriznie vezető szerepét az agrárkereskedelem ágazatában, és meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy az európai gazdák továbbfejleszthessék tevékenységüket - derül még ki a tájékoztatásből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában