Ellenőrzés

2024.05.20. 17:40

Mintegy 3,412 millió lejre bírságoltak áprilisban az élelmiszerbiztonsági felügyelők

Forrás: Facebook/ANSVSA

Agerpres

Országszerte 3,412 millió lejre róttak ki bírságokat áprilisban a nem állati eredetű élelmiszereket előállító vállalatoknál az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) munkatársai.
A hatóság hétfői tájékoztatása szerint áprilisban 13.503 ellenőrzést végeztek, amelyek nyomán a feltárt szabálytalanságok és az élelmiszer-biztonsági jogszabályok megsértése miatt 419 bírságot róttak ki összesen 3.412.200 lej értékben. Az ANSVSA felügyelői a pékáruk, kenyér és péksütemények, egyéb nem állati eredetű élelmiszeripari termékek, üdítőitalok és alkoholos italok gyártása területén működő gazdasági egységeknél tartottak ellenőrzéseket.
A felügyelők számos szabálytalanságot találtak, többek között a raktárhelyiségek, a termelési területek higiéniai karbantartásának terén. Egyes esetekben az alkalmazottak számára nem alakítottak ki öltözőt és mellékhelyiséget, nem volt készleten a fertőtlenítési műveletekhez szükséges anyagmennyiség, vagy hiányzott az alkalmazottak egészségügyi alkalmasságának bizonylata. A termékek importálását, illetve szállítását illetően is találtak szabálytalanságokat.
Emellett több termékből is mintát vettek a felügyelők, hogy laboratóriumban ellenőrizzék az árucímkén feltüntetett adatok hitelességét, az esetleges peszticidmaradványok, szennyező anyagok és egyéb tiltott anyagok jelenlétét az élelmiszerekben a megengedett határértéken fölül. A munkaeszközök felületéről szintén mikrobiológiai mintákat vettek.
A hatóság szerint az ellenőrzések elsősorban a megelőzésre és az élelmiszeripari vállalkozóknak nyújtott tanácsadásra összpontosítanak. Büntetést akkor szabnak ki, ha a kezdetben megállapított hiányosságokat nem orvosolják határidőre, vagy ha azok veszélyeztetik a fogyasztók egészségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában