Törvény

2024.06.12. 16:48

A hatóságoknak és a kórházlátogatóknak is kötelessége megelőzni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Szerdán kihirdette Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amelynek értelmében az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése a központi és helyi közigazgatási hatóságok kötelessége, amelynek elmulasztása 20.000 lejig terjedő bírságot von maga után.
A jogszabály az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének, diagnosztizálásának és kezelésének általános kereteit szabályozza, azzal a céllal, hogy növelje az állami vagy magán egészségügyi intézményekben kezelt páciensek biztonságát.
A törvény kimondja, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése nemzeti jelentőségű célkitűzés, ugyanis az ilyen típusú fertőzések veszélyeztetik a leginkább a kórházban ápolt személyeket.
Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzését célzó törvényes előírások betartása a központi és helyi közigazgatási hatóságnak, az egészségügyi intézmények személyzetének, a pácienseknek és az egészségügyi intézménybe belépő összes személynek kötelessége - szögezi le a törvény.
Az előírás megsértése jogi személyek esetében 10.000-től 20.000 lejig, magánszemélyek esetében 5000-től 10.000 lejig terjedő bírságot von maga után. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában