Környezetvédelem

2024.06.05. 12:20

Iohannis: A környezetromlást csökkentő eddigi jó intézkedéseket ki kell terjeszteni Romániában

Agerpres

Az erdősítés, a termőterületek helyreállítása, az elsivatagosodás elleni küzdelem és az aszálykezelés terén hozott eddigi jó intézkedéseket ki kell terjeszteni és végrehajtásukat fel kell gyorsítani Romániában - állapította meg a környezetvédelmi világnap alkalmából megfogalmazott szerdai üzenetében az államfő.
Klaus Iohannis emlékeztetett arra, hogy az idei világnap témája a termőterületek talajminőségének helyreállítása, az elsivatagosodás elleni küzdelem és az aszályokkal szembeni ellenálló képesség növelése. Figyelmeztetett, hogy az elsivatagosodás veszélyezteti az élelmezésbiztonságot, a gazdaságot és a környezetet.
Az államfő idézte az ENSZ adatait, amelyek szerint 2000 óta világszerte 29 százalékkal nőtt az aszályok száma és időtartama, és sürgős lépések hiányában 2050-re a világ népességének több mint háromnegyedét érintheti a szárazság. Emellett a talajromlás közvetlen hatással van az emberek jövedelmére és egészségére. Románia földterületének egyharmadát és mezőgazdasági területének 40 százalékát az elsivatagosodás veszélye fenyegeti - hívta fel a figyelmet Iohannis.
Emlékeztetett arra, hogy Románia részt vesz a termőterületek helyreállítására, valamint az elsivatagosodás és a szárazság elleni küzdelemre irányuló nemzetközi erőfeszítésekben, és alapvető fontosságúnak nevezte ezeknek az intézkedéseknek a folytatását. Annál is inkább - tette hozzá -, mert Romániában az éves átlaghőmérséklet növekedése és az éves átlagos csapadékmennyiség csökkenése vált a két meghatározó tendenciává. 'Románia befektetési prioritásai közé tartozik (...) a hatékony aszálykezelési képességének növelése' - hangsúlyozta.
Felidézte, hogy az elmúlt években uniós forrásokból finanszírozott intézkedéseket hajtottak végre az országban az erdők védelmével, az erdőterületek bővítésével és a fenntartható földműveléssel kapcsolatban. Így például a leromlott, homokos területek erdősítése és az erdei élőhelyek rehabilitálása az EU helyreállítási alapjából történik.
Üzenete végén az államfő felszólította az érintett közintézményeket, gazdasági szereplőket és a civil társadalmat, hogy még elszántabban támogassák az erdősítést, a termőterületek helyreállítását, az elsivatagosodás elleni küzdelmet és az aszálykezelést. 'Jólétünk és életminőségünk szorosan összefügg a környezettünkkel. Csak elszánt összefogással mérsékelhetjük a környezet pusztulását és járulhatunk hozzá a (...) fenntartható fejlődéshez' - fogalmazott Klaus Iohannis.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában