Eredmények

2024.06.27. 13:00

Iohannis: Románia figyelemre méltó haladást ért el az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem terén

Agerpres

Az elmúlt két évtizedben Románia figyelemre méltó haladást ért el a múlt tanulságainak a kollektív emlékezetben való megőrzése, valamint az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia és a gyűlölet elleni küzdelem terén - üzente Klaus Iohannis államfő a iaşi-i pogrom 83. évfordulója alkalmából.
Iohannis gondolatait Constantin Ionescu államtanácsos tolmácsolta az áldozatok emlékére Iaşi-ban tartott megemlékezésen. Üzenetében az államfő hangsúlyozta, hogy az oktatás továbbra is a leghatékonyabb eszköz a holokauszttagadásra irányuló kísérletek meghiúsítására és a gyűlölet motiválta magatartás visszaszorítására.
Iohannis felidézte, hogy a iaşi-i pogrom a második világháború egyik legtragikusabb eseménye, amely mély nyomot hagyott az ország történelmében. 'Nyolcvanhárom évvel ezelőtt Ion Antonescu rezsimjének parancsára tragikus és brutális módon több tízezer életnek vetettek véget. A zsidókat erőszakkal kiszakították otthonaikból, és arra kényszerítették őket, hogy a rendőrkapitányság udvarán vagy a halálvonatokon adják ki utolsó leheletüket, megfosztották őket minden védelemtől, és lelkiismeret-furdalás nélkül a halálba hajszolták őket' - írta az elnök.
Az elnök szerint a iaşi-i pogrom nem elszigetelt esemény volt, hanem az antiszemita attitűdök eszkalálódásának eredménye, amelyet egy destruktív retorika táplált, amely maga volt 'az emberi szellem kapitulációja az előítéletek előtt’.
Az abszolút rossz akkori elszabadulása azt mutatja, hogy a gyűlölettel, diszkriminációval, antiszemitizmussal és intoleranciával szembeni közömbösség lehetővé teszi a gonosz hatalomrajutását és a közösségek elpusztítását. 'Ezért létfontosságú, hogy ne maradjunk csendben az igazságtalansággal szemben' - üzente az elnök.
Iohannis rámutatott, a jelenlegi nemzetközi helyzetben ismét felütötte a fejét a gyűlölet, ami tönkreteheti az emberiséget. Ezért a szélsőséges megnyilvánulások határozott elutasítására, a humanista nemzetközi jog és a béke támogatására van szükség - olvasható üzenetében.
Az államfő aláhúzta a nevelés és oktatás fontosságát. 'A fiatalabb generációknak meg kell ismerniük a gyűlölet és az előítélet drámai következményeit, hogy megértsék a demokrácia védelmének fontosságát, az egyéni felelősségvállalást az olyan értékek és magatartásformák életben tartásáért, amelyeknek köszönhetően társadalmunk az emberi szabadságot és méltóságot védő, toleráns társadalommá válik. A fiataloknak tisztában kell lenniük a történelmi igazsággal, és fel kell ismerniük a hazugságokat, a félretájékoztatást, hogy olyan világot építsenek, amelyben ilyen atrocitások soha többé nem fordulhatnak elő' - üzente Klaus Iohannis.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában