Képességvizsga

2024.07.03. 13:19

A nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenő jegyet románból és 68,7 százaléka matematikából

Illusztráció

Agerpres

Ligia Deca oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az idei képességvizsgán a nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenő jegyet románból és 68,7 százaléka matematikából. A tárcavezető elmondta, hogy az átmenő jegyek aránya mindkét tantárgy esetében nagyobb, mint a próbafelmérésen sikeresen vizsgázók aránya.
Deca tájékoztatása szerint a képességvizsgán románból 407, matematikából 1060 nyolcadikos kapott 10-es osztályzatot. Országosan 65 diák mindkét tantárgyból 10-esre vizsgázott. A sikeresen vizsgázók egyharmadának médiája 7,80 és 8,99 között volt.
A minisztérium adatai szerint idén közel 153 ezer nyolcadikos vizsgázott románból és matematikából, és több mint 8300 diák az anyanyelvéből. A sajtótájékoztatón a miniszter emlékeztett arra, hogy idén először teljes egészében digitálisan történt a dolgozatok javítása.
Ligia Deca elmondta, hogy az érettségi vizsgák befejezése után a minisztérium visszajelzéseket vár mind a vizsgák lebonyolításával, mind a digitalizált dolgozatjavítással kapcsolatban, hogy mert az vizsgák megszervezésén és a dolgozatjavítások módszerén is javítani szeretne. Közölte azt is, hogy a képességvizsga eredményeit szerdán 16-19 óra és csütörtökön 8-12 óra között lehet megóvni, a végső eredményeket pedig július 9-én teszik közzé. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!