Fejlesztés

2024.07.09. 11:50

Ciolacu: a Vidraru vízerőmű korszerűsítésére irányuló beruházás az egyik legfontosabb célkitűzés

Fotó: gov.ro

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő ma Argeş megyében kijelentette, hogy a Vidraru vízerőmű korszerűsítésére irányuló beruházás az egyik legfontosabb célkitűzés Románia energetikai rendszerének szempontjából.
A vízerőműhöz látogató miniszterelnök szerint Románia modern kori történelme során még soha nem fektetett be és épített olyan gyors ütemben, mint most, amikor több tízmilliárd eurót kitevő beruházások zajlanak a közlekedési, energetikai, egészségügyi és informatikai infrastruktúrákban.
"Ez a több mint 200 millió eurós beruházás a Vidraru vízerőmű korszerűsítésébe az egyik legfontosabb célkitűzés az energetikai rendszerünk szempontjából. Ez a beruházás lehetővé teszi számunkra, hogy korszerűsítsük a román mérnöki munka e remekművét, és hosszú távon még hatékonyabban nyerjünk zöld energiát. Meggyőződésem, hogy ha az 1966-os beruházás 28 év alatt amortizálódott, akkor a ma aláírt beruházás valószínűleg néhány év alatt megtérül" - fogalmazott Ciolacu.
A miniszterelnök ezzel kapcsolatban beszélt a klímaváltozás jelenségéről, amely új és komoly kihívások elé állítja a társadalmat.
"Az egyre súlyosabbá váló aszály és az ismétlődő hőséghullámok, amelyeket tapasztalunk, megmutatják, hogy milyen nagy tétje van annak, hogy miként gazdálkodunk vízkészleteinkkel. Az a tény, hogy hatalmas vízkészletekkel rendelkezünk, nem jelenti azt, hogy el lehet pazarolni azokat, és az a tény, hogy meg akarjuk védeni ezeket az erőforrásokat, nem jelenti azt, hogy gátolnunk kellene azokat a beruházásokat, amelyek olcsó energiát jelentenek minden romániai lakos és mindenekelőtt a gazdaság számára. Elég okosnak kell lennünk ahhoz, hogy ezeket a természeti erőforrásokat bölcsen, hosszú távon, a jövő nemzedékek és az ország gazdasági fejlődésének javára tudjuk felhasználni" - mondta a kormányfő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában