Tüntetés

2 órája

A kormány előtt tüntetnek a nyugdíjtörvénnyel elégedetlen erdészeti alkalmazottak

A kormány előtt tüntetnek pénteken az erdészetek alkalmazottai az új nyugdíjtörvény ellen.

Illusztráció

Agerpres

Silviu Geană, az erdészeti szakszervezetek szövetségének elnöke az Agerpresnek elmondta, hogy a nyugdíjtörvény ebben az ágazatban mintegy húszezer alkalmazottat érint hátrányosan, akik az új jogszabály szerint szeptember elsejétől már nem tartoznak a nehéz munkakörülmények között dolgozók kategóriájába. A tiltakozók az új erdészeti törvény tervezetének visszavonását is követelik, amely jelenleg parlamenti megvitatásra vár.

A kormánypalota előtti téren nemcsak erdészek, hanem vasutasok, katonák, rendőrök, acélgyári dolgozók és a Meridian országos szakszervezeti szövetség más tagjai is tüntetnek.

Silviu Geană azt mondta, az erdészeti törvény tervezete nehéz helyzetbe hozza az erdészeteket és alkalmazottaikat, ami a romániai erdők állapotának romlásához fog vezetni.Az erdészek követelik a 2023/360-as nyugdíjtörvény módosítását, mivel a jogszabály megszüntette az erdészetekben, természetvédelmi területeken, erdőkitermeléseken és erdősítéseknél terepen dolgozó alkalmazottak nehéz munkakörülményeket jelentő I-es kategóriába sorolását. Az előző törvény lehetőséget biztosított ezeknek az alkalmazottaknak a korkedvezményes nyugdíjazásra. A tüntetők a költségcsökkentést előíró 2023/296-os törvény ellen is tiltakoznak, amely szerintük több, a kollektív munkaszerződésük által szavatolt joguktól megfosztotta őket, például felére csökkentette az étkezési utalványaik értékét. Geană elmondta, hogy reményeik szerint sikerül tárgyalásra bírniuk Marcel Ciolacu miniszterelnököt.

A tüntetés a szeptember 26-án kezdődött tiltakozássorozat folytatása – közölték a szakszervezeti képviselők. A megmozdulás 16 óráig tart a szervezők szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában