Figyelmeztetés

2024.07.08. 11:10

Kánikula lesz az ország legnagyobb részében ma és kedden is

Fotó: Illusztráció

Agerpres

Kánikulára és kellemetlen hőérzetre figyelmeztető újabb elsőfokú riasztásokat bocsátott ki ma az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország háromnegyed részére.
Az egyik riasztás a Bánságban, Körösvidéken, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsa nem tengerparti részében és Moldva déli felében érvényes a nap folyamán.
E szerint Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Brăila, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui megyében és Bukarestben a nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérik 35 és 37 Celsius-fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató eléri, helyenként pedig enyhén meghaladja a kritikus 80-as értéket.
Egy másik sárga jelzésű hőségriasztás kedden lesz érvényben a Körösvidéken, a Bánságban, Olténiában, Dobrudzsában, helyenként Moldvában és Máramarosban, illetve Erdély délnyugati részében.
Ezekben a régiókban a nappali hőmérséklet eléri a 35-37 fokot, a déli vidékeken pedig a 38-39 fokot is. A hőmérséklet-páratartalom mutató meg fogja haladni a kritikus 80-as értéket. Helyenként az éjszakai hőmérséklet nem csökken 20 fok alá.
A riasztás Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Brăila, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Olt, Prahova, Szatmár, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui megyére és Bukarestre vonatkozik.
A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a hőséghullám még fokozódni fog és fokozatosan kiterjed az ország teljes területére.

Elsősegélypontok kánikula idején

A polgármesteri hivatal közleménye szerint július 8-án, hétfőn megnyíltak Nagyváradon azok az elsősegélypontok, melyeket a kánikula okozta rosszullét eseteire alakítottak ki. A klímával, székkel és asztallal felszerelt, ivóvizet, pihenőhelyet kínáló konténerek a nagypiac, a Decebal piac és a rogériuszi piac (a villamosmegálló közelében) mellett állnak a lakosság rendelkezésére, minden nap 10 és 18 óra között, beleértve a hétvégéket is. Ezek kint lesznek nyár végéig, de csak periodikusan lesznek nyitva, amikor a meteorológiai előrejelzések szerint szükséges. A szakszerű ellátásról a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) egészségügyi személyzete gondoskodik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában