Tanácskozás

2024.07.05. 15:00

Klaus Iohannis államfő jövő héten részt vesz a washingtoni NATO-csúcson

Agerpres

Klaus Iohannis államfő júliust 9-11. között részt vesz a washingtoni NATO-csúcson - tájékoztatott pénteken az elnöki hivatal.
A közlemény emlékeztetett arra, hogy ez a tanácskozás egy jubileumi csúcstalálkozó lesz, mert a történelem legerősebb politikai-katonai szövetségét 75 éve alapították. Az elnöki hivatal szerint a NATO az Ukrajna elleni háború kitörése óta eltelt nehéz időszakban is bebizonyította, hogy a szövetségeseknek az egység, a szolidaritás és eltökéltség a legfőbb stratégiai értéke.
A közlemény azt is hangsúlyozta, hogy Románia idén ünnepli NATO-csatlakozásának huszadik évfordulóját, és ez a tagság a történelem legszilárdabb biztonsági garanciáit nyújtotta a román állampolgároknak.
'Románia erős és felelősségteljes szövetséges, a biztonság és a stabilitás fontos letéteményese a fekete-tengeri régióban és azon túl. Ebben az összefüggésben Klaus Iohannis elnök Washingtonban hangsúlyozni fogja, hogy a NATO-tagság az európai és euroatlanti biztonsági szervezet iránt mélyen elkötelezett, demokratikus Románia fejlődésének egyik szilárd alapja' - olvasható a közleményben.
Az elnöki hivatal szerint a washingtoni NATO-csúcson a tagállami vezetők fontos döntéseket fognak hozni az Ukrajna hosszú távú, nagyobb kiszámíthatóságot biztosító támogatásának fokozásáról, emellett a kollektív elrettentés és védelmi pozíció további megerősítéséről és korszerűsítéséről is megállapodnak.
'A csúcstalálkozó munkaülésein Románia elnöke kiemeli majd a transzatlanti kapcsolat és az 5. cikk szerinti kollektív védelem jelentőségét. E tekintetben támogatni fogja a NATO elrettentő és védelmi pozíciójának megerősítéséről szóló határozatokat, és fokozott figyelmet fog kérni a keleti szárnyra és a Fekete-tengerre, az euroatlanti biztonság szempontjából stratégiai fontosságú régióra. Klaus Iohannis azt is hangsúlyozni fogja, hogy a NATO pozíciója szilárd és hatékony erőkön, képességeken, valamint olyan parancsnoki és ellenőrzési rendszereken alapul, amelyek képesek reagálni minden fenyegetésre' - tájékoztatott az elnöki hivatal.
A közlemény szerint NATO-csúcson Románia támogatni fogja az Ukrajnának nyújtott jelentős támogatási csomagot. Rá fog mutatni arra, hogy Ukrajna euroatlanti integrációja a NATO-ba visszafordíthatatlan, és összhangban áll a 2008-as bukaresti és a 2023-as vilniusi NATO-csúcson hozott döntésekkel.
Emellett a csúcstalálkozón a román elnök a NATO sebezhető partnereinek, különösen a Moldovai Köztársaságnak folyamatos támogatásáért, valamint a növekvő hibrid fenyegetésekre való reagálási képességük növeléséért fog síkra szállni. Klaus Iohannis támogatni fogja a NATO azon törekvéseit is, hogy erősítse a déli partnerekkel való kapcsolatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!