Aláírás

2024.07.10. 10:05

Klaus Iohannis öt másik vezetővel együtt közös nyilatkozatot írt alá Ukrajna légvédelmének megerősítéséről

Fotó: presidency.ro

Agerpres

Klaus Iohannis román elnök amerikai kollégájával, Joe Bidennel, ukrán kollégájával, Volodomir Zelenszkijjel, valamint Dick Schoof holland, Giorgia Meloni olasz kormányfővel és Olaf Scholz német kancellárral közös nyilatkozatot írt alá Ukrajna légvédelmének megerősítéséről - olvasható a Fehér Ház kedd esti közleményében.
Joe Biden elnök is bejelentette a NATO 75 éves fennállása alkalmából kedd este rendezett ünnepségen elmondott beszédében, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei újabb Patriot légvédelmi rendszereket küldenek Ukrajnába, és meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna megnyeri az Oroszország elleni háborút.
Közös nyilatkozatában az öt vezető kifejezte elkötelezettségét amellett, hogy további légvédelmi képességekkel látják el Ukrajnát, hogy megvédje magát Oroszország folyamatos agressziójával szemben, amely a polgári infrastruktúrákat és a civil lakosságot is érintik.
Bejelentették, hogy az USA, Németország és Románia Patriot-rendszereket, Hollandia és más szövetségesek egy másik Patriot-rendszer beüzemeléséhez szükséges elemeket, Olaszország egy SAMP-T rendszert adományoz Ukrajnának.
A nyilatkozat aláírói bizakodásukat fejezték ki, hogy ez az öt stratégiai légvédelmi rendszer segíteni fogja az ukrán városok, civilek és katonák védelmét. Elkötelezték magukat, hogy szorosan együttműködnek az ukrán kormánnyal a rendszerek gyors beüzemelésének érdekében.
"Üdvözöljük továbbá a NATO elkötelezettségét, hogy támogatja Ukrajna erőfeszítéseit egy interoperábilis integrált lég- és rakétavédelmi rendszer kialakítására. Moszkvának és a világnak szóló üzenetünk egyértelmű: Ukrajnának nyújtott támogatásunk erős és megingathatatlan" - olvasható még a közös nyilatkozatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában