Eurostat

2024.07.05. 16:27

Luxemburgban, Horvátországban és Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom májusban

Illusztráció

Agerpres

Éves összehasonlításban májusban a kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékkal nőtt az euróövezetben és 0,6 százalékkal az Európai Unióban.
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adatai szerint az adatokat szolgáltató tagállamok közül a legnagyobb éves növekedést Luxemburgban (10,4 százalék), Horvátországban (8,4) és Romániában (6,5) jegyezték, míg a legjelentősebb csökkenést Belgiumban (mínusz 5,2 százalék), Észtországban (mínusz 4) és Szlovéniában (mínusz 1,1) regisztrálták.
Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest májusban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma 1,2 százalékkal bővült, az üzemanyag kivételével a nem élelmiszertermékeké 0,4 százalékkal zsugorodott, az üzemanyagoké pedig nem változott havi bázison.
Májusban az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom 0,1 százalékkal nőtt, az Európai Unióban pedig ugyancsak 0,1 százalékkal bővült áprilishoz képest, amikor az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,2 százalékos havi forgalomcsökkenést regisztráltak.
Havi összevetésben az adatokat szolgáltató tagállamok közül kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben Dániában (2,3 százalék), Litvániában (1,8) és Luxemburgban (1,7) nőtt, a legjelentősebb csökkenést pedig Szlovákiában (mínusz 1 százalék), Írországban (mínusz 0,9), Bulgáriában és Máltán (egyaránt mínusz 0,8) jegyezték.
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az idei év első öt hónapjában Romániában a nyers adatok szerint 8 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2023 azonos időszakához képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!