Időjárás

2024.07.20. 11:09

Zivatarokra figyelmeztető riasztásokat adtak ki 21 megyére

Esőre és viharokra figyelmeztető narancssárga és sárga jelzésű riasztásokat adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) összesen 21 megyére.

Forrás: Freepik

Fotó: Erick-Bolanos-CR

Agerpres

A narancssárga riasztás Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj és Mehedinţi megyére érvényes, ahol az előrejelzések szerint szombaton 15 órától vasárnap hajnali 3 óráig villámlással kísért záporokra, 70-90 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-40 litert, helyenként az 50-70 litert négyzetméterenként.

Ugyanakkor szombaton 13 órától vasárnap 10 óráig a Bánságban, a Körösvidék déli részén, Olténiában, Erdélyben, illetve helyenként Máramarosban és Munténiában villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporok, felhőszakadások várhatók, és elszórtan jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-25 litert, helyenként a 40 litert négyzetméterenként.

A sárga riasztás Temes, Arad, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Kolozs, Fehér, Szeben, Hargita, Kovászna, Brassó, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Olt és Dolj megyére érvényes.

Mindeközben az ország déli felében kitart a kánikula szombaton, három megyére narancssárga, 14 megyére sárga jelzésű riasztást adtak ki a hőség miatt. A nappali csúcsértékek 34 és 38 Celsius-fok között változnak, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet. Az éjszakák trópusiak maradnak, 22 fok körüli minimumokkal.

Bukarestben és hat délkeleti megyében (Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Tulcea és Konstanca) vasárnap is érvényben marad az elsőfokú riasztás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában