Időjárás

2024.08.18. 13:04

Folytatódik a kánikula, néhol viharokra is számíthatunk

Vörös, narancssárga és sárga hőségriadókat adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország területének háromnegyedére.

Forrás: Freepik

Agerpres

A 33–36 fok körüli csúcsértékeket jelző elsőfokú (sárga) riadó az ország nagy részén érvényes. Másodfokú (narancssárga) jelzés alatt áll a Bánság és a Körösvidék déli része, Erdély délnyugati régiói, Olténia nyugati és déli, Munténia délkeleti és középső területei. A maximumok itt elérik a 37–38 fokot, és egyes területeken éjszaka sem lesz hűvösebb 25 foknál. Harmadfokú (vörös) riasztás van érvényben Temes megyében, ahol nappal akár 39 fok is lehet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet.

A kánikula hétfőn, augusztus 19-én is kitart, 33–36 fokos maximumokkal az ország nagy részén. A Bánság déli, a Körösvidék északi és középső, Erdély délnyugati, Olténia nyugati és déli, Munténia déli és középső térségeiben ismét narancssárga hőségriadó lesz érvényben, míg a vörös riasztás kiterjed Temes megye mellett Arad megyére is.

Ugyanakkor tíz megyére sárga jelzésű viharriadót is kiadott az ANM: Kovászna, Hargita, Maros, Fehér, Kolozs, Máramaros, Suceava, Neamţ, Bákó és Botoşani megyében vasárnap 21 óráig záporokra, zivatarokra kell számítani, a szél 50–70 kilométeres óránkénti sebességűre erősödik, a csapadékmennyiség pedig elérheti a 15–25 litert, helyenként a 30 litert négyzetméterenként. Jégeső sem kizárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában